Tech

Az Udvari Bolond bénította meg a WikiLeaks-et

Nem sokkal azután, hogy az oknyomozó portál megkezdte több százezer oldal titkos amerikai diplomáciai sürgöny közreadását.

A th3j35t3r (The Jester – az Udvari Bolond) álnevet használó ismeretlen a jó ügyek mellett kiálló “hacktivistának” tartja magát. A WikiLeaks elleni támadást azzal indokolta, hogy a portál veszélybe próbálja sodorni katonák életét, egyéb javakat és külkapcsolatokat.

A hacker rendszerint iszlamista weboldalakat támad meg, és egy-egy “sikeres” akció után a “Tango Down” bejelentést szokta közölni a Twitter közösségi portálon, ami a különleges erők szóhasználatában egy terrorista megsemmisítését jelenti. Az elmúlt napokban olyan internetes oldalakat tört fel, amelyek célja az amerikai és az európai ifjú muszlimok radikalizálása.

A hacker saját bevallása szerint egy meglehetősen híres katonai alakulat veteránja, azt ugyanakkor szándékosan nem árulta el, hogy mely ország haderejében szolgált. Annyit azonban sejteni engedett, hogy feladata a különleges egységek támogatása volt és hogy Afganisztánban és az ország környékén is megfordult.

Miko Hypponen, az F-Secure komputerbiztonsági cég szakértője a CNN-nek megerősítette, hogy valóban az Udvari Bolond állhat a vasárnapi hackertámadás mögött. Kristinn Hrafnsson pedig (a WikiLeaks szóvivője) megerősítette, hogy a portál vasárnap több órára használhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik