Tech

A Facebook megöli az e-mailt?

Új generációs elektronikus levelezőszolgáltatást indít a Facebook - nem akarja megölni az e-mailt, de "az se lenne baj".

Mark Zuckerber szerint a világ legnépszerűbb közösségi oldalán hamarosan elérhető integrált szolgáltatás a hagyományos levelezőrendszerek, az azonnali üzenetküldő programok, valamint az SMS-küldő programok előnyeit kívánja egyesíteni.

Az 500 millió Facebook-használó a bejelentkezési névvel kezdődő és @facebook.com végződésű címet kap. Így a Facebook jelenlegi üzenőfalrendszere teljes értékű levelezőrendszerré alakul, és a közösségi portál igazi kihivója lehet a Google, a Yahoo, valamint a Microsoft levelezőszoftvereinek.

Az egy évvel ezelőtt kezdődött fejlesztéssel elsősorban a fiataloknak akarnak kedvezni, annak a korosztálnyak, amely már a drótpostát is túl lassúnak és formálisnak tartja – hangsúlyozta Zuckerberg, hozzátéve, hogy az oldal használói közül több mint 350 millióan a jelenleg is elérhető belső üzenőfalon küldenek vagy kapnak rendszeresen üzeneteket – napi 4 milliárdot.

A kibővített lehetőségek között szerepel majd a közösségi postaláda, amely – egyébként nem túl eltérően a Gmail létező szolgáltatásától – képes lesz különbséget tenni a számunkra fontos(nak tartott) és kevésbé fontos levelek között.

A néhány hónapon belül elérhető levelezőrendszerrel a Facebook újabb területen veheti át a vezetést, ugyanis a comScore piackutató szerint a Microsoft Hotmail rendszerét 361 millióan, a Yahoo Mailt 273 millióan, a Google Gmail rendszerét csupán 193 millióan használják világszerte.

Elemzők szerint miközben a vetélytársak szolgáltatásaikat a közösségi portáloknál megszokott lehetőségekkel próbálják vonzóbbá tenni, a Facebook új generációs üzenetküldőrendszere csábítja majd az újabb felhasználókat.

Zuckerberg saját bevallása szerint az új szolgáltatás – szemben a múlt heti tippelésekkel – nem (g)mail gyilkos… de ha menet közben meghalna, nem siratná. Lájk?

AJÁNLOTT LINKEK:

Hogyan kell majd használni – angolul (Mashable)
A Facebook esemény összefoglalója – angolul (TechCrunch)
Facebook üzenetek számokban – angolul (Mashable)
Mitől régi a mostani, mitől új a Facebook levelezési koncepciója – angolul (TechCrunch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik