Tech

A merevlemezek jövője

A Toshibának hála az új MacBook Air már nem is annyira egyedi a flash-meghajtóival.

A Blade X-gale SSD moduloknak hála immáron nem kell az Apple-hez fordulni azért, hogy igazán modern tárolással büszkélkedjünk. Ezek a leginkább RAM-okra hasonlító, merevlemeznek már alig nevezhető egységek ugyanazt tudják, mint az almás cég saját verziói – csak épp nem áll mögöttük bombasztikus marketingosztály.

S míg az old school merevlemezeknél manapság már illik terabyte-okban gondolkodni, a tárhelyveszteséget bőven kárpótolja a sokkal kisebb helyigény és a menőségi faktor. Ráadásul az új technológia olyan sebességgel fejlődik, hogy évek kérdése, míg ismét TB lesz a számok mögött.

A Toshiba termékei 64, 128 és 256 GB-os méretekben érkeznek. Míg az előbbi kettő csupán 2,2, az utóbbi 3,7mm vastag és a 220Mbps olvasási és 180Mbps írási sebesség nagyon is tetszetős.

Persze az átlagfelhasználók számára még nem áll nyitva a vásárlás lehetősége – hiszen nem is tudnák mihez csatlakoztatni -, azonban a gyártók mostantól szabadon köréépíthetnek laptopokat, ha látnak benne fantáziát. És miért ne látnának a MacBook Air körülötti felhajtást tapasztalva.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek a Toshiba Blade X-gale SSD modulokról – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik