Tech

Még biztonságosabb lesz a Google

Lehetőségünk lesz arra, hogy hozzáférésünket kétlépcsős védelemmel lássuk el.

Az eddigi felhasználónév-jelszó kombó hamarosan a Google hozzáférésünknél is a múlté lehet. Míg egy erős jelszó mellett eddig ez is elegendőnek bizonyult, a kor elvárásai és az elképzelhetetlenül sok adat miatt, amit a Google-ra bízunk, érdemes meggondolni, milyen borzasztó hatása lenne, ha illetéktelen személyek jutnának be fiókunkba.

Az internetbankokhoz hasonlóan a felhasználónév és a jelszó megadása után – amennyiben ezt a funkciót bekapcsoljuk és telefonunkkal összekötöttük – mobilunkra egy néhány számjegyből álló igazoló kód érkezik. Androidos telefonokra, iPhone-okra és Blackberrykre külön alkalmazás segít minket, de “legrosszabb esetben” tud küldeni sms-t, de be is tudja olvasni a számsort.

A megadott számokat pedig beütjük az igazoló rubrikába. Ennyire egyszerű az egész, és bár azok a felhasználók, akik kizárólag a Gmailt és a Google keresőt használják, talán nem tudják értékelni ezt a plusz egy lépést. Azok azonban, akik a GoogleDocs, a Calendar, sőt, akár a Health alkalmazásokat is futtatják, valószínűleg nagyon örülnek, hogy most már csak akkor kell aggódni, ha a jelszó és a telefon is elveszett.

A jó hír után némi keserű szájíz következik, amennyiben ez az újfajta védelem egyelőre csak a kormányzati és az oktatási típusú felhasználóknak dukál. Azonban a Google ígéretet adott arra, hogy rövid időn belül minden felhasználóra kiterjeszti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik