Tech

8,5 millió dollár a hallgatás ára

A Google a magyarul Zümm névre hallgató szolgáltatása miatt kénytelen fizetni.

Ha valaki nem emlékezne a Buzz/Zümm szolgáltatásra, nem kell kétségbe esnie, a Wave mellett a Google másik nagy kudarcaként volt elkönyvelhető. Lényegében a Facebook konkurenciájának szánt közösségi tartalommegosztóról van szó, amely a mai napig boldogan üzemel, bár a legtöbb felhasználó próbálja nem észrevenni.

Történt ugyanis, hogy – ahogy egyébként a legtöbb Google-szolgáltatást – a Zümmöt két kattintással lehetett telepíteni, azonban a felhasználók életében beközvetkező változás méreteihez képest elhanyagolható mennyiségű magyarázat járult ehhez. Így néhány napon belül sokan azon kapták magukat, hogy olyan dolgokat is megosztanak ismerőseikkel, amiket nem feltétlenül akartak.

Az ebből az adatvédelmi “félreértésből” kerekedett pert szeretné most a Google közel 2 milliárd forintnak megfelelő összeggel befejezni. A bíróság még nem adta rá áldását, de mivel úgynevezett csoportos keresetről van szó, az egyes felhasználók nem fognak ebből a pénzből egy centet sem látni. Az összeget valószínűleg egyes internetes adatkezeléssel és adatbiztonsággal foglalkozó, ezt oktató nonprofit cégeknek ajánlják fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik