Tech

CEU-Google konferencia az internetes szólásszabadságról

Az internetes tartalmak korlátozásának egyre elterjedtebb gyakorlatát vitatják meg a Közép-Európai Egyetem és a Google által közösen szervezett háromnapos budapesti konferencián.

A hétfői előkészítő műhelybeszélgetések után a konferenciát hivatalosan kedden nyitotta meg John Shattuck, a CEU rektora. Köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy egyeteme a szabad kifejezés laboratóriuma, melyet egy elnyomó rendszer romjain hoztak létre. Mint mondta, akár az internet, a CEU is határokon átnyúlik, diákjai a világ minden részéről érkeznek.

Kifejtette, hogy az internetes szólásszabadságért folytatott küzdelem rendkívül összetett és állandó érdekellentétektől – így a biztonság, a privát szférához való jog és a kifejezés szabadsága gyakori ütküzésétől – terhes.

A CEU rektora után David Drummond, a Google alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Drummond arról beszélt, hogy az internetes tartalmakat egyre több ország korlátozza valamilyen mértékben: míg 2002-ben még csak négy ilyen állam volt a világon, addig ma már negyven. Drummond hangsúlyozta: a Google célja a szabad önkifejezés és az információhoz való hozzáférés lehetőségeinek lehető legnagyobb mértékű kiterjesztése, a szabad, nyitott és biztonságos internet megvalósítása.

Az első tematikus blokk egyik résztvevője, Sunil Abraham, az indiai Centre for Internet and Society (Internetért és Társadalomért Központ) munkatársa élesen bírálta a fejlett országokat: úgy vélte, csak addig támogatják a nyitott, korlátozásoktól mentes internetet, ameddig nem sérülnek a szellemi tulajdonjogaik és az azok utáni bevételek. Emlékeztetett arra, hogy a szabad internet és az online szólásszabadság nemcsak emberi jogi, de súlyosan gazdasági kérdés is.

Rob Faris az amerikai Open Net Initiative (Nyitott Hálózat Kezdeményezés) munkatársa is kiemelte, hogy a szabad internetezés korszaka végérvényesen lezárult, a hatóságok ma már a címek letiltásától a tiltott tartalmakat megjelentetők fizikai zaklatásáig számtalan eszközzel korlátozzák a világhálót. A rohamosan terjedő kép- és videomegosztó, illetve közösségi oldalak ellen egy másik – például Kína által követett – stratégia az alternatív, helyi szoftverek kifejlesztése.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy az internet szabályozása terén nagyon sok a megválaszolatlan kérdés, ezért a konferencia után létrehoznak majd egy honlapot, ahol folytatódhat az eszmecsere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik