Tech

Android: HotSpot a zsebben

Tegnap folytatódott a Google fejlesztői konferenciája, az I/O, most a mobil- és a tévépiac került sorra.

Természetesen a fókusz a Google által fejlesztett, nyílt forrású Android operációs rendszeren volt, amely egyre nagyobb teret nyer, nem csak a mobiltelefonok világában. A tegnapi nap erről is szólt: a cég illetékesei prezentálták az Android működőképességét, tévékészülékekben. A Google WebTV segítségével a nézők még kényelmesebben érhetik el a netes videotartalmakat, ami Amerikában azért igazán fontos, mert számtalan online szolgáltató van már, amelyik sorozatokat, filmeket kínál ingyen, vagy pénzért. Jó példa a Hulu, amelyre jó minőségben kerülnek fel az ismert sorozatok részei.

A világ nagyobbik része persze inkább a mobilokra koncentrált. A Google bejelentette, hogy már több mint százezer Android-aktiválásnál tartanak naponta, ami szédületes mennyiség. Eközben az Android Market átlépte az 50 ezer programos határt, ami óriási választékot jelent. Ehhez most a cég is hozzátette a magáét: az új Android 2.2, a Froyo, már teljesen Microsoft Exchange kompatibilis lesz, így nagyvállalati környezetben is megállja a helyét. Ezzel együtt összesen 20 vállalati alkalmazás érkezik.

Az Android Froyo a demonstrációk szerint sokkal gyorsabb lesz, mint az elődje, ráadásul a kezdetektől fogva benne lesz az Apple által elátkozott Flash technológia. Újdonság, hogy nem csak képes lesz a rendszer megosztani a netet egy másik eszköz számára, hanem WiFi hotspotként is működik, azaz vezeték nélkül csatlakokzhatunk a telefonhoz, mindenféle meghajtószoftver nélkül. Ezeken kívül könnyebb lett a szoftvertelepítés, hiszen már a telefontól függetlenül is elvégezhető, egy böngészőből, ráadásul lehet az alkalmazásokat végre az SD-kártyára is telepíteni.

A konferencián amúgy érdemes volt fejlesztőként részt venni: minden jelenlévő kapott a Google és a Verizon jóvoltából egy HTC EVO 4G készüléket.

Ajánlott linkek:

Google I/O, második nap: élőben (Webisztán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik