Tech

Bejelentések a Google konferenciáján

A Google több bejelentést is tett a tegnap kezdődött fejlesztői konferenciáján.

Az első és legfontosabb, hogy a cég nyílt forrásúvá teszi a nemrég megvásárolt VP8 videokodeket, illetve vele együtt a Vorbis audiokodeket is.

Talán kevesen tudják, hogy az online videók terén is ádáz harc folyik a cégek között, amiben eddig az Apple által támogatott H.264 volt a nyerő, azonban ezt csak a Chrome és a Safari böngészők támogatták, a Firefox például jogi okokból nem (nem akartak licenszdíjat fizetni a formátumért), így ez utóbbi nem is képes lejátszani a YouTube HTML5 alapú videóit sem, amelyek mind így vannak kódolva. A mostani lépés a Google részéről olyan kodeket ad a piacnak, amelyet mindenki használhat, így a Firefox és az Opera már jelezte is, hogy támogatni fogják, ugyanúgy, ahogy az Adobe is, az eddig H.264-elkötelezett Microsoft egyik fejlesztési vezetője pedig jelezte, hogy ha az operációs rendszerre telepítve lesz a VP8, akkor az Internet Explorer 9 támogatni fogja azt.

Nyílt lett az eddig meghívós Google Wave rendszer, amelynek kapcsán az illetékesek elmondták, hogy sokat változtattak rajta, szerintük érdemes kipróbálni a sok kritikát kapott szolgáltatást, amelyet a “következő e-mail” szlogennel harangoztak be, de eddig sikertelen maradt.

Az év második felében nyílik a Chrome Web Store, amely egy online alkalmazásbolt a Chrome böngészőhöz. Hasonlóan a mobilos piachoz, innen is válogathatunk majd hasznos alkalmazásokat, amelyeket a Chrome böngészőbe telepíthetünk, így könnyen elérik az összes helyi erőforrást a gépen. Ezzel egyébként bepillantást nyerhettünk abba is, hogyan fog működni a Google Chrome OS nevű rendszere.

A konferencia ma folytatódik, immáron az Androiddal kapcsolatos előadásokkal.

Ajánlott linkek:

Google I/O: bejelentések, élőben (Webisztán)
A Google nyílttá és ingyenessé tette a VP8-at (IT café)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik