Tech

Véletlenül gyűjtött adatot a Google

"Mély sajnálkozását" fejezte ki a Google amerikai internetes vállalat pénteken a vezeték nélküli hálózatokon összegyűjtött információk miatt.

Az adatokat a Google kartográfiai programjának StreetView szolgáltatása számára fényképező autók gyűjtötték tévedésből. Ezek az autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a wifin közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének gyűjtésére is.

Alan Eustache, a cég alelnöke elmondta: a gond az volt, hogy a járművek a wifi hálózatokon jelszó által nem védett információkat is rögzítettek.

“Mihelyt értesültük a problémáról, leállítottuk a StreetView-autókat, külön hálózatokon elkülönítettük ezeket az adatokat, amelyek azonnal lekapcsoltunk, hogy elérhetetlenné tegyük őket” – közölte a Google, amely az internetezők tevékenységeivel kapcsolatos adatok gyűjtésével korábban is aggodalmat váltott ki egyes megfigyelők körében.

“A lehető leghamarabb megsemmisítjük ezeket az adatokat; konzultációt folytatunk a különböző országok illetékes hatóságaival arról, hogyan tudunk minél gyorsabban megszabadulni tőlük” – tette hozzá Eustache.

A Google-vezető szerint az elkövetett hiba nem volt súlyos, annál is inkább, mert csak részinformációkhoz jutottak hozzá. A járművek wifi-berendezése ugyanis másodpercenként ötször vált csatornát, és nem gyűjtöttek adatokat a jelszóval védett hálózatokon. A cég mindazonáltal hangsúlyozta: a történtek ismételten felhívják a figyelmet a jelszó nélküli wifi hálózatok sérülékenységére.

A Google becslése szerint 2006 óta így mintegy 600 gigabájtnyi, azaz egy normál merevlemez kapacitásának megfelelő adatot gyűjtöttek össze.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.