Tudomány

Ki korán kel, hamar megöregszik

Legalábbis az agya biztosan.

Unalomig ismételt tény, hogy az alváshiány rossz: pusztítja az agysejteket, a szundizás pedig csak tovább ront a helyzeten. Azonban a Duke-NUS Szingapúri Orvostudományi Egyetem kutatói most arra is rámutattak, hogy mennyire.

Kutatásukban az alvás mennyiségét és az agykamrák méreteit vetették össze – ezekből ugyanis következtetni lehet az elme épségére, megnagyobbodásuk a kognitív hanyatlás és egyéb neurodegeneratív betegségek előfutára.

Az agy elöregedésének jeleit összefüggésbe tudtuk hozni a kevés alvással” – magyarázta eredményeiket a tanulmány vezető szerzője, Dr. June Lo. Mivel a mostani kutatásban csak kevesen és főleg idősebbek vettek részt, messzemenő kardiometabolikus és neurológiai következtetéseket még nem vonna le, azonban azt kiemelte, hogy a kognitív teszteken a legjobb eredményeket 7 órányi alvással szokták elérni.

Érdemes tehát prioritássá tenni, hogy az ember ennyi időt biztosan alvással töltsön – akinek pedig erre nincs lehetősége, alkoholmentes megoldással mélyítheti álmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik