Élet-Stílus

Igazi átok a szundi gomb!

ébresztőóra, vekker (vekker, )
ébresztőóra, vekker (vekker, )

Inkább ne próbáljon még öt percet aludni!

Ha Ön is azok közé tartozik, akiknél a reggeli ébredés egy félórás folyamat, melyet pár percenként megtör a telefon ébresztőjének hangja, rossz híreink vannak: friss kutatások szerint ez a lehető legrosszabb, amit tehet. Ugyan úgy tűnhet, hogy a plusz öt percek alatt időt ad magának arra, hogy összeszedje magát, a valóságban ilyenkor mindig visszaalszunk, az alvásciklus az elejéről kezdődik, és ennek megfelelően a lehető legrosszabb pillanatban ébredünk fel újra – tájékoztat a New Yorker.

Az újraindult cilkusban a hirtelen, túl korai ébredés egyik jellemző következménye az úgynevezett „alvás utáni tehetetlenség”, amikor az ember nem egészen tudja hol van, drasztikusan csökkennek a kognitív képességei, a reakcióideje és a koncentrációja. Nem segít az ennivaló, a kávé, a testmozgás sem. Ismerős az érzés?

Sajnos az, hogy úgy érezzük, felébredtünk, nem jelenti azt, hogy ez tényleg így van. Charles Czeisler és Megan Jewlett, a Harvardi Orvosi Egyetem kutatói kimutatták, hogy ez az állapot az ébredéstől számított 2-4 órán keresztül is tarthat!

A fokozatos (és nem ötperces „szundikkal” megszakított) ébredés megoldás lehet, lerövidítheti és könnyebbé teheti ezt az időintervallumot. Tökéletes lenne például minden reggel a beáramló napfényre, madárcsicsergésre és ágyba hozott reggelire ébredni. Vagy esetleg orgazmusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik