Tudomány

Jó pénzt fizetnek az erkölcsökért

Az amerikai hadiipar programozhatóvá akarja tenni a jót és a rosszat.

Míg egyesek már egy éve is a gyilkos robotok ellen tüntettek, az ENSZ csak most nyitott vitát arról, hogy kit ölhetnek meg a harci robotok. S bár ehhez fogható, teljesen automatizált gépeket (legjobb tudomásunk szerint) még sehol a világon nem vetettek be, a technikai lehetőségek adottak, a kérdés tehát roppant aktuális.

A Pentagon legújabb programja elébe megy a problémának és a következő fél évtizedben 7,5 millió dollárt (1,7 milliárd forintot) szán arra, hogy az emberi erkölcsöt, a jó és rossz közötti különbségtétel képességét sikerüljön lefordítani programnyelvre.

Ugyan ahhoz nem fér kétség, hogy egy gép az embernél sokkal gyorsabban képes felmérni egy szituációt és döntést hozni, a kutatók szerint az alapvető kihívást a forrásnál kell keresni: létezik-e egyáltalán olyan erkölcsi szabályrendszer, amelyet mindenki helyesnek fogad el?

A mesterséges intelligencia egy szakértője, Noel Sharkey például egészen negatívan áll a témához. Szerinte az erkölcsiséghez szükség van szimpátiára, s tekintettel arra, hogy egy robot képtelen felfogni az emberi szenvedést, legjobb esetben is csak alkotója erkölcsi szabályait fogja követni.

A kutatásnak egyébként már csak azért is van létjogosultsága, mert az emberek már most is erkölcsi lényként kezelik a gépeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik