Tudomány

Elloptak 16 millió jelszót

szamitogep(1)(960x640).jpg (számítógép, diák, laptop, )
szamitogep(1)(960x640).jpg (számítógép, diák, laptop, )

Tömeges adatlopásra figyelmeztet a német informatikai biztonsági hivatal.

A BSI közleménye szerint kutatóintézetek és bűnüldöző hatóságok az úgynevezett bothálózatok vizsgálata során jutottak a nagyszabású identitástolvajlás nyomára. Az elkövetők rendszerint e-mail címet és a hozzá tartozó jelszót szerezték meg.

Ezt az adatpárt sokan nem csak a levelező szolgáltatásokhoz használják, például online áruházakban vagy közösségi portálokon kialakított felhasználói fiókjukhoz is ezzel férnek hozzá.


Fotó: Northfoto

A hivatal létrehozott egy oldalt, amelyen mindenki ellenőrizheti, hogy az elkövetők hozzájutottak-e az adataihoz. Az oldal órákig elérhetetlen volt, mert a BSI rendszere nem bírta feldolgozni a sok megkeresést.

A bothálózat alattomban telepített kémszoftverrel – botvírussal – fertőzött számítógépek hálózata. A botvírustól távirányított automata, “zombi” lesz a számítógépből, amely így a felhasználó tudta nélkül hajt végre műveleteket. A hálózatok irányítói egyebek között bizalmas személyes adatok megszerzésére – identitáslopásra -, és kéretlen levelek, vírusok terjesztésére használják a megfertőzött gépeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik