Tudomány

Hatalmas kiberbotrány küszöbén állunk

hekker (hekker, hacker, )
hekker (hekker, hacker, )

Több mint 850 ezer befolyásos üzletember, közéleti személyiség, híresség és politikus adatait szerezték meg hackerek egy amerikai limuzinszolgáltató vállalattól - írja az rt.com orosz hírportál.

A Corporate Car Online vállalattól eltulajdonított adatokat ugyanazon a szerveren találták meg a bűnüldöző szervek, amelyen a PR Newswire és az Adobe Systems Inc. ellopott adatait is. Brian Krebs kiberbiztonsági szakújságíró szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az elkövetők is ugyanazok voltak.

Az adatállomány a Fortune 500 vállalatok felső vezetői és olyan ismert személyiségek, mint például Tom Hanks filmszínész személyes és pénzügyi adatai mellett összesen több mint 850 ezer hitelkártya adatait tartalmazta, melyek közül 241 ezer volt felső limit nélküli American Express kártya.

“Ha neveket kezdenék sorolni, az nem kis pánikot okozna” – mondta Alex Holden, a Holden Security vezetője az Associated Press hírügynökségnek. Szerinte bármely bulvárlapnak aranybánya lehetne ez az adatbázis. Egyszavas keresések, mint például “szex”, “rendőrség”, vagy “fű” is több tucat találatot adnak olyan ismert személyiségekről, akiktől egyébként a közvélemény visszafogott magatartást feltételezne – mondta. Az FBI több média megkeresésére is elzárkózott az ügy kommentálásától.

Jonathan Mayer a Stanford Egyetem nemzetközi biztonsági és együttműködési intézetének kiberbiztonsági kutatója azonban rámutatott, hogy a tűzfalakon a még legkisebb biztonsági rés is több százezer felhasználó privátszféráját veszélyeztetheti. “Nem kell ahhoz ismert személyiségnek lenni, hogy valaki kibertámadásnak essen áldozatul” – mondta. “Ez az új norma, és mi sem bizonyítja jobban a szabályozási keretek szigorításának szükségességét” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik