Szórakozás

Felfedezték az ételt, amely hozzájárulhatott a 117 évesen elhunyt nő hosszú életéhez

Mediterrán diétát tartott.

Tavaly augusztusban hunyt el Maria Branyas Morera 117 éves korában, aki egészen különleges genetikai adottságokkal bírt, és most kiderült, hogy egy étel is hozzájárulhatott a hosszú életéhez – írja a LadBible.

Az amerikai születésű spanyol nő azt vallotta, hogy a szerencsének és a jó génjeinek köszönheti hosszú életét, amiben igaza volt. Korábbi cikkünkben is megírtuk, hogy a szakértők Branyas mikrobiomját és DNS-ét még az életében kezdték el elemezni, és az adatok kimutatták, hogy bizonyos génjei lehetővé tették, hogy sejtjei úgy viselkedjenek, mintha 17 évvel fiatalabbak lennének. A jó gének mellett az is szerepet játszott a világ leghosszabb éltű emberének járó cím elnyerésében, hogy Branyas

  • kerülte az alkoholfogyasztást és a dohányzást,
  • sokat sétált
  • és emellett folyamatosan a családtagjai és a szerettei között volt.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy mediterrán diétát tartott, és sosem volt túlsúlyos, de a kutatók érdeklődését különösen felkeltette, hogy Branyas akár napi háromszor is evett a spanyol La Fageda márkájú joghurtból, és minden reggel elfogyasztott egy nyolc különböző gabonapelyhet tartalmazó turmixot. A bélrendszer egészségének támogatása és a kulcsfontosságú tápanyagok biztosítása mellett a joghurt az immunrendszert is erősíti, és a gabonákból kinyert rostokkal együtt fontos szolgálatot tett az idős nő egészségéért.

„A következtetés az, hogy a rendkívüli hosszú élettartam a szüleinktől örökölt tulajdonságok és az életünkben végzett tevékenységeink keverékének köszönhető” – vonta le a következtetést a tanulmány vezető kutatója, Dr. Manel Esteller.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik