Nagyvilág

„Öreg vagyok, nagyon öreg, de nem idióta” – Ő a világ új legidősebb embere

Guinness World Records
Guinness World Records

A 118 éves korában elhunyt Lucile Randon halálát követően a kaliforniai születésű spanyol állampolgár María Branyas Morera lett a világ legidősebb embere 115 évesen, írja a Guardian.

A nő túlélte a két világháborút, a spanyol polgárháborút, az 1918-as spanyolnátha járványt és a 2020-as koronavírus világjárványt is.

Morera 2020 májusában elkapta a koronavírust, akkoriban ő volt a covid legidősebb túlélője a világon. Később aztán Lucile Randon is megfertőződött, így ezt a rekordot átvette tőle.

A Guinness honlapja szerint Morera a hosszú élet titkát a következőkben látja: rend, nyugalom, jó kapcsolat a családdal és a barátokkal, kapcsolat a természettel, érzelmi stabilitás, aggodalomtól és megbánástól mentes élet, pozitivitás és a mérgező emberektől való tartózkodás.

Azt hiszem, a hosszú élethez szerencse is kell. Szerencse és jó genetika

– tette hozzá.

María Branyas Morera 1907. március 4-én született San Franciscóban egy évvel azután, hogy szülei Spanyolországból az Egyesült Államokba költözött. Nyolc évvel később visszaköltöztek Katalóniába.

Édesapja tuberkulózisban meghalt az Amerikából Spanyolországba tartó hajóúton. Morera 29 éves volt, amikor kitört a spanyol polgárháború, majd nem sokkal később a második világháború, melyekről nagyon rossz emlékei vannak.

Joan Moret katalán orvoshoz ment férjhez, három gyermekük született. 11 unokájuk és 13 dédunokájuk van.

Házasságuk napján órákig vártak a papra, mire kiderült, hogy meghalt. Nem volt telefon a templomban, hogy mást hívjanak helyette, ezért a család kocsiba ült, és elment keresni egy másik papot.

Morera a közösségi oldalakon is jelen van, itt tartja a kapcsolatot leginkább a családtagjaival.

A Twitteren a profiljában az a rövid gondolat olvasható: „Öreg vagyok, nagyon öreg, de nem idióta”

Újév napján azt tweetelte,

az élet senkinek sem tart örökké. Az én koromban az újév ajándék, ünnep, egy csodálatos utazás, a boldogság pillanata. Élvezzük együtt az életet.

Már tájékoztatták róla, hogy ő lett a világ legidősebb embere, és hálás érte, hogy ezt mekkora figyelem övezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik