Szórakozás

„Banántrükk”: így csalnak az önkiszolgáló kasszáknál

Egyre több üzletben helyeznek üzembe önkiszolgáló kasszákat, ami sokakat csábít trükközésre.

Minden nyolcadik felnőtt, vagyis a válaszadók 13 százaléka vallotta be egy brit felmérésben, hogy szokott csalni, ha önkiszolgáló kasszánál fizet egy üzletben – írja a Telegraph-ra hivatkozva a Pénzcentrum.

A megkérdezettek többsége a „banántrükk” nevű módszert alkalmazza, ami azt jelenti, hogy egy olcsóbb termék, jellemzően gyümölcs, vagy zöldség vonalkódját húzzák le a pénztárnál, nem azét az áruét, amit hazavisznek.

Az utóbbi időben rekordot döntött a bolti lopások növekedése Nagy Britanniában. A márciusig tartó időszakban 443 995 ilyen bűncselekményt regisztráltak az országban, ami 30%-os emelkedést jelent az előző időszakhoz képest. Ez pedig azt jelenti, hogy óránként 50 ilyen jellegű bűncselekmény történik.

Mint korábban írtuk, az áruházak eredetileg abban látták az önkiszolgáló pénztárak jövőjét, hogy csökkenthetik a munkaerőköltségeket, a bevezetésük azonban mindig a lopások számának megnövekedését okozza. Egyes adatok szerint az ilyen technológiát használó kiskereskedőknél a veszteségek aránya több mint kétszerese az iparági átlagnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik