Szórakozás

Lezárult a nyomozás a kizárt holland Eurovízió-versenyző ügyében

Martin Sylvest Andersen / Getty Images
Martin Sylvest Andersen / Getty Images
Egy stábtag tett panaszt májusban Joost Klein ellen a svéd rendőrségen.

A Hollandiát képviselő Joost Kleint kizárták az idei Eurovíziós Dalfesztivál májusi döntőjéből, néhány órával annak kezdete előtt, noha Europapa című dalát a 2024-es, Malmöben megrendezett verseny egyik nagy esélyesének tartották. A kizárás oka: a stáb egyik női tagja panaszt tett a svéd rendőrségen egy állítólagos „színfalak mögötti incidens” miatt. A rendőrség pár nappal később közölte: valószínűleg vádemelésre kerül sor illegális fenyegetés miatt.

Klein kizárását „megdöbbenéssel” fogadta a holland Avrotros műsorszolgáltató, és azt mondták, hogy bár a holland énekes „fenyegető mozdulatot” tett egy operatőr felé, aki akkor filmezte őt, amikor a megállapodásuk szerint nem lett volna szabad, azonban nem ért hozzá a nőhöz.

Három hónappal az eset után Svédországban lezárult a nyomozás, és az ügyészség közölte, mire jutottak: Klein valóban „olyan mozdulatot tett, amivel megütötte a nő filmkameráját”, de „minden olyan gyorsan történt, és az eset szemtanúja másként érzékelte” a történteket.

Ma lezártuk a nyomozást, mert nem lehet bizonyítani, hogy a cselekmény alkalmas volt arra, hogy komoly félelmet keltsen bárkiben, vagy hogy a férfinak ez lett volna a szándéka

idézi Fredrik Jönsson főügyészt a The Guardian.

Az Avrotros egy holland sajtóügynökségnek elmondta, még mindig „mélységesen csalódottak” Klein kizárása miatt, és szeretnének erről további megbeszéléseket folytatni az Eurovíziót szervező Európai Műsorsugárzók Uniójával (EBU).

Klein menedzsere azt mondta, csapatuk megkönnyebbült, hogy véget ért ez a bizonytalan időszak.

Végre hangosan kimondhatjuk: ennek az ügynek soha nem volt semmi alapja.

Az EBU azonban kitart a holland versenyző kizárásáról szóló döntése mellett. Szerintük a nyomozás azt vizsgálta, történt-e bűncselekmény, nem pedig azt, hogy „Klein helytelenül viselkedett-e és megsértette-e az Eurovízió szabályait és eljárásrendjét”.

Az idei versenyen nemcsak a kizárás miatt volt felfokozott a hangulat, erről a győztes Nemo is beszélt:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik