Szórakozás

Kifizette a közel kétmilliárd forintot érő sorsjegyet, mégsem kapott egy fillért sem a nyereményből

Matthew Horwood / Contributor / Getty Images
Matthew Horwood / Contributor / Getty Images
A mesebeli főnyeremény, amiből soha, senkinek sem fizettek ki egy vasat sem, de két embert börtönbe küldtek miatta.

Öt évvel ezelőtt a 29 éves Joshua Addyman egy londoni Londis üzletben vásárolt egy kaparós sorsjegyet, mely a főnyereményt rejtette, így 4 millió fontot (több mint 1,8 milliárd forintot) ért. Csakhogy Addymannek erről fogalma sem volt – írja a Sun című brit bulvárlap.

Joshua Addymannek 2019 áprilisában ellopták a bankkártyáját, miközben Claphamben bulizott. Másnap a fiatal férfi megtudta, hogy a kártyájával kétszer is vásárolt valaki, aki összesen 180 fontot (82 ezer forintot) költött el a számlájáról.

Addyman felhívta a bankját, a kártyáját letiltották, a pénzét visszatérítették, ő pedig nem is törődött többé az üggyel. Jóval később tudta csak meg, hogy két büntetett előéletű csavargó, Jon-Ross Watson és Mark Goodram az ő kártyájával vásárolták meg a sorsjegyet, mellyel megnyerték a 4 millió fontos fődíjat.

Watson és Goodram azt mondták azért utaztak azon a hétvégén Boltonból Londonba, mert koldulással akartak némi pénzhez jutni és úgy gondolták, a fővárosban többet kaphatnak, mint otthon. Miután lekaparták a sorsjegyet, öt napon át megállás nélkül tivornyáztak, literszámra döntötték magukba a pezsgőt és a koktélokat. Az örömük azonban véget ért, amikor a sorsjegyet kiadó Camelot szerencsejáték-cégnek gyanús lett a nyereményük és csalással vádolta meg őket.

Az ügyből hatalmas botrány lett, de Joshua Addymannek fogalma sem volt róla, hogy ő is részese az ügynek. Azt mondja, a rendőrségről többször is keresték az ellopott bankkártyája miatt, de senki sem mondta el neki, mi áll valójában az ügy hátterében. Nem értette, miért csapnak a hatóságok akkora felhajtást egy olyan jelentéktelen, 180 fontos ügy körül, mint az övé.

Watson és Goodram 2020-ban különböző ügyek miatt börtönben ültek, amikor megtudták, hogy a sorsjegy-ügyben csalás miatt vádat emeltek ellenük. Bár sokáig körmük szakadtáig védték az igazukat, bizonygatták, hogy szabályosan vették a sorsjegyet és követelték a nyereményük kifizetését, végül 2021-ben mindkettőjüket 18 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Amikor Addyman megtudta, hogy a bankkártyájával egy 4 millió fontos sorsjegyet vettek, ő is bejelentkezett a nyereményért, vagy annak legalább egy részéért, de semmit sem kapott. A Camelot soha senkinek sem fizetett egy pennyt sem a főnyereményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik