Szórakozás

Három évtizedig leplezte, hogy szexuális ragadozó – áldozatai most P. Diddy ellen fordultak

GarethCattermole / Getty Images
GarethCattermole / Getty Images
Az amerikai rapper a kilencvenes és kétezres években hatalmas birodalmat épített maga köré, aminek köszönhetően nemcsak a hiphop, de az üzleti és szórakoztatóipar világában is nagy hatalma lett. Ám az elmúlt hónapokban többen beperelték, mondván, befolyását felhasználva szexuálisan és fizikailag bántalmazott nőket és férfiakat. Évtizedekig sikerült elmaszatolnia tettei következményeit, most azonban szorul a hurok a nyaka körül. Mondhatnánk azt is: R. Kelly nyomdokaiba lépett, de a legrosszabb értelemben.

A hiphop egyik legfontosabb alakja, Sean Combs több névváltáson átesett több mint harminc évet felölelő karrierje alatt: volt Puff Daddy, P. Diddy, aztán simán csak Diddy, néhány éve pedig hivatalosan is megváltoztatta a középső nevét Love-ra, azaz Szeretetre.

Hiábavalók az újradefiniálási kísérletek, a múltját mégsem törölheti el. Noha eddig még semmiért nem tudták elítélni, a kilencvenes évek óta többször megvádolták erőszakos viselkedése miatt. Helyzete úgy áll, hogy jelenleg a cancel culture miatt aggódhat legkevésbé, miután múlt novemberben exbarátnője, az énekes Cassie Ventura indított pert ellene nemi erőszak, szexkereskedelem és testi sértés vádjával.

Így az sem kizárt, hogy P. Diddy a jövőben hosszú időt fog eltölteni az amerikai büntetés-végrehajtási intézetek falai mögött.

Hosszú a bűnlajstrom

Ventura kisebb-nagyobb megszakításokkal tizenegy évig volt együtt a rapperrel, akitől a tavalyi jogvita során egy meg nem határozott összegű kártérítést követelt. A benyújtott periratokban az énekesnő 35 oldalnyi hosszúságban részletezte, miket kellett elszenvednie kapcsolatuk alatt.

Egyebek mellett arról számolt be, hogy Diddy a megismerkedésük után nem sokkal – amikor ő 19, a rapper pedig 37 éves volt – kontroll alá vette őt, bántalmazni kezdte, drogfogyasztásra biztatta, rendszeresen megütötte, többször arra kényszerítette, hogy férfiprostituáltakkal szexeljen (akiket saját magának kellett felbérelnie), miközben a rapper maszturbált, filmezve az aktusokat.

Jeff Vespa / Getty Images Diddy és Cassie 2012-ben.

A kereset szerint Diddy a felelős Ventura egykori párja, Kid Cudi autójának felrobbantásáért, de az is szerepel benne, hogy a rapper egy alkalommal egy 17. emeleti hotelszoba erkélyéről kilógatta Ventura egyik barátját, és hogy 2018-ban, a kapcsolatuk vége felé betört az énekesnő otthonába, ahol megerőszakolta.

További vádlottként Diddy munkatársait is megnevezték a keresetben, akik Ventura állítása szerint segítették a zenészt az ő megfélemlítésében és irányításában, néha olyan módon, hogy megtorlással fenyegették – például azzal, hogy elgáncsolják a zenei karrierjét, ha nem engedelmeskedik az utasításoknak.

Cassie Ventura a beadványban azt írta, azért nem fordult soha a rendőrséghez, mert attól félt, hogy ez „csak egy újabb ürügyet adna Mr. Combsnak, hogy bántsa őt”.

„A hallgatásban és sötétségben töltött évek után végre készen állok arra, hogy elmondjam a történetemet, és felemeljem a szavam saját magam és más nők érdekében, akik erőszakkal és bántalmazással szembesülnek a kapcsolataikban” – állt Cassie akkori közleményében, amire Diddy ügyvédje a következőképpen reagált:

Mr. Combs határozottan tagadja ezeket a sértő és felháborító állításokat. Az elmúlt hat hónapban Mr. Combs ki volt téve Ms. Ventura 30 millió dolláros követelésének és fenyegetőzésének, miszerint lejárató könyvet ír a kapcsolatukról. Ezt a nyilvánvaló zsarolást egyértelműen visszautasítottuk. Annak ellenére, hogy Ms. Ventura visszavonta eredeti fenyegetését, most egy alaptalan és felháborító hazugságokkal teli perhez folyamodott, amelynek célja Mr. Combs hírnevének bemocskolása és a pénzkeresés.

Ventura ügyvédje megerősítette, hogy a felek a kereset benyújtása előtt beszéltek egymással.

„Mr. Combs nyolc számjegyű összeget ajánlott fel Ms. Venturának, hogy elhallgattassa, és megakadályozza a per elindításában. Ő visszautasította az erőfeszítéseit” – mondta el az énekesnő jogi képviselője.

Végül egy nappal a kereset benyújtása után, peren kívül egyeztek meg a felek, aminek részletei azóta sem nyilvánosak. A történet azonban itt nem ért véget.

Még több múltbéli visszaélés került felszínre

Ventura után Diddy négy korábbi áldozata, három nő és egy férfi is pert indított a rapper ellen, amikben szexuális visszaélésekkel és más illegális tevékenységekkel vádolják őt.

  • Joi Dickerson-Neal nemi erőszakkal és bosszúpornó készítésével gyanúsította meg a rappert. Állítása szerint Diddy 1991-ben bedrogozta és megerőszakolta, mindezt rögzítette, majd a felvételt másoknak is megmutatta.
  • Liza Gardner azzal vádolja Diddyt, hogy egy társával felváltva megerőszakolták őt és egy barátját 1990-ben vagy 1991-ben. A nő azt is állítja, hogy napokkal később a rapper újra megtámadta az otthonában, és addig fojtogatta, amíg elájult.
  • Csoportos nemi erőszak miatt perel egy harmadik, névtelenséget kérő nő is. Ő azt mondja, a szexuális bántalmazás idején 17 éves volt, és hogy a bűncselekmény elkövetése előtt leitatták, valamint begyógyszerezték.
  • Februárban a Lil Rod néven ismert Rodney Jones zenei producer szexuális zaklatás miatt perelte be Diddyt. Jones 70 oldalas keresetében leírta, hogy együtt lakott a rapperrel, míg annak legutóbbi albumán dolgoztak. Ekkoriban Diddy meztelenül járkált a házban, és arra kényszerítette őt, hogy nézze, ahogy zuhanyozik, valamint többször beleegyezés nélkül megfogta „az ánuszát és az ágyékát”, és megpróbálta „rávenni őt egy homoszexuális kapcsolat elfogadására” azzal, hogy explicit videókat mutatott neki, azt állítva, hogy ez „normális gyakorlat a zeneiparban”. Érdekesség, hogy a korábbi amerikai műsorvezető, Wendy Williams is perre ment évekkel ezelőtt Diddyvel, mert azt állította a rapperről, hogy homoszexuális.
  • Jones egyébként nemcsak Diddyt, hanem a fiát, Justin Combsot is vádolja: Jones szerint a férfi kiskorú lányokat közvetített ki bulikra, ahol Diddy elkábította őket, és titokban felvette szexuális aktusaikat.

A rapper szóvivőjén keresztül ezeket a vádakat is tagadta, sőt, „hazugságnak” nevezte az állításokat, és azt sugalmazta, hogy a felpereseket az anyagi haszonszerzés és a hírnév motiválja.

Joi Stokes / Getty Images / AFP Rodney Jones, azaz Lil Rod, Diddy eddigi egyetlen férfi vádlója.

Ekkor azonban már nem tudta megakadályozni, hogy a történtek hatással legyenek a karrierjére, ugyanis több vele partnerségben álló vállalat elhatárolódott tőle és megszakították az együttműködéseiket, valamint leállították annak a tervezett realitynek az előkészítését is, aminek középpontjában Diddy és családja álltak volna. Tavaly év végén a Grammyt rendező szervezet úgy döntött, „újraértékelik” a rapper meghívását a 2024-es díjátadóra, ahol a legjobb progresszív R&B album kategóriában volt jelölve. Diddy végül önként döntött úgy, hogy nem megy el a gálára.

Decemberben az Instagramján bejegyzést tett közzé, amit azzal kezdett: „Ami sok, az sok.”

Az elmúlt hetekben csendben ültem és néztem, ahogy emberek megpróbálnak karaktergyilkosságot elkövetni ellenem, és tönkretenni a hírnevemet és az örökségemet. Undorító vádakat fogalmaztak meg ellenem olyan személyek, akik könnyű pénzszerzésre vágynak. Hadd legyek teljesen világos: egyetlen szörnyűséget sem követtem el, amit állítanak rólam. Harcolni fogok a nevem tisztára mosásáért, a családomért és az igazságért

– írta ekkor.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik