Szórakozás

„Ha túlzásba visztek bármit, akkor előbb-utóbb szenvedni fogtok” – vallja a 111 éves John Alfred Tinniswood, a világ legidősebb férfija

A Titanic tragédiájával egy évben született liverpooli úr ennek szellemében a kedvenc ételét, a fish and chipset is szigorúan megtartja a pénteki napokra.

Március végén, nem sokkal a 115. születésnapja előtt elhunyt a világ legidősebb férfija, a venezuelai Juan Vicente Pérez. A megtisztelő cím új birtokosa pedig egy 112 éves japán férfi, a cím elnyerése után két nappal, március 31-én életét vesztő Sonobe Giszaburo után egy 111 éves angliai férfi, John Alfred Tinniswood lett.

A világ – immáron – legidősebb élő férfija, a Guardian cikke szerint a Titanic katasztrófájának évében, 1912-ben született. Ráadásul pont abban a városban, Liverpoolban, ahol az Atlanti-óceánon egy jéghegynek ütköző hajót megépítő hajótársaság, a White Star Line központja is volt.

A Guinness Rekordok Könyve által a világ legidősebb férfijaként számontartott Tinniswood azt mondja: az egyetlen diéta, amit követ, hogy minden pénteken a britek egyik nemzeti eledelét, fish and chipset – vagyis magyarul rántott halat és sültkrumplit – eszik. A semmilyen szigorú életmódot nem követő idős férfi arról is meg van győződve, hogy az, hogy ilyen hosszú élet adatott meg neki, „pusztán a szerencse” műve.

Vagy sokáig élsz, vagy rövid ideig, és ez ellen nem sokat tehetsz

– véli a jelenleg egy southamptoni idősek otthonában élő, matuzsálemi korú dédnagyapa, aki azután, hogy 2020-ban az Egyesült Királyság legidősebb férfija lett, az újabb elismerést már nem is tartja annyira nagy durranásnak.

„Számomra nem jelent semmi különbséget. (…) Egyáltalán nem. Elfogadom annak, ami” – folytatta az idős úr, aki a 100. születésnapja óta minden évben kapott egy születésnapi üdvözlőlapot a néhai Erzsébet királynőtől, aki csaknem 14 évvel volt fiatalabb nála.

A hatalmas élettapasztalattal rendelkező férfi azt tanácsolja a fiatalabb generációknak, hogy „mindig tegyék a tőlük telhető legjobbat, legyen szó valaminek a megtanulásáról, vagy akár megtanításáról”.

Adjatok bele mindent, amitek van. Máskülönben nem érdemes foglalkozni azzal, amivel foglalkoztok.

Tinniswood az étrendjéről és a rendszeres pénteki halvacsoráiról azt mesélte, hogy azt eszi, amit az idősek otthonában kapni szokott.  „Megeszem, amit adnak, ahogy mindenki más is. Nincs különleges diétám.”

Ugyanakkor volt még egy nagyon fontos tanácsa a hosszú életre vágyók számára: „Ha túl sokat isztok, túl sokat esztek, vagy túl sokat sétáltok, ha túlzásba visztek bármit, akkor előbb-utóbb szenvedni fogtok” – mondta.

Az idős úr egyébként a lehetőségeihez mérten mind a mai napig önállóan éli az életét, például segítség nélkül kel ki az ágyból, önállóan intézi a pénzügyeit, és rendszeresen tájékozódik a rádióból, hogy naprakész maradjon.

Az elismeréseket halmozó matuzsálem címei azonban itt még nem érnek véget, a brit lap beszámolója szerint ugyanis a mindkét világháborút átélő John Alfred Tinniswood a második világháború legidősebb élő veteránja is, mivel a háború idején a brit hadsereg fizetett adminisztratív munkatársa volt. De a könyvelés és az ellenőrzés mellett logisztikai feladatokat is ellátott, például bajba jutott katonákat kutatott fel, és az élelmiszerkészletek szállításának a megszervezésben is részt vett. megszervezte az élelmiszerkészleteket.

És a feleségét, Blodwent – akivel 44 éven át alkottak egy párt, egészen az asszony 1986-ban bekövetkezett haláláig – is ebben az időszakban ismerte meg egy liverpooli táncmulatságon.

Amikor arról kérdezték, hogyan változtak a dolgok az elmúlt évszázadban, Tinniswood azt felelte, hogy

A világ a maga módján mindig változik. (…) Egy kicsit jobbá válik, mondjuk, még nem annyira. De azért a helyes irányba halad.

Minden idők legidősebb embere egyébként a japán Kimura Dzsiroemon volt, aki 116 év 54 napig élt, és 2013-ban halt meg. A világ legidősebb élő nője és összességében a legidősebb élő embere pedig a spanyol Maria Branyas Morera, aki nemrég ünnepelte 117. születésnapját.

„Öreg vagyok, nagyon öreg, de nem idióta” - Ő a világ új legidősebb embere
María Branyas Morera elárulta, mi a hosszú élet titka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik