Szórakozás

Mégsem a gazdái szerint 31 éves korában elpusztult Bobi volt a világtörténelem legidősebb kutyája

Az életkora miatt világszerte ismert, tavaly elpusztult portugál masztiff rekordját azután vonta vissza a Guinness Rekordok Könyve, hogy a halálhírét követően az állatorvostársadalom egyöntetűen vonta kétségbe, hogy egy kutya megélhet ilyen matuzsálemi kort.

Az októberben elpusztult alentejo masztiff, Bobi az utolsó éveit úgy élte le, hogy a Guinness Rekordok Könyve őt tartotta nyilván a világ legidősebb, és a világtörténelem legidősebb kutyájaként is.

A gazdái szerint 31 éves és 5 hónapos koráig élő háziállattól azonban pár hónappal a halála után elvették a rekordját, mivel a rekordokról döntő bizottság elvesztette a hitét a kutya életkorát alátámasztó bizonyítékokban – számolt be a Guardian.

Bobi rekorderré válása után nem sokkal az állatorvostársadalom egyhangúan vonta kétségbe a kutya életkoráról szóló állításokat. És az állat halálhíre is hasonló reakciót váltott ki, ami végül arra késztette a rekordbizottságot, hogy újra megvizsgálják a bizonyítékokat.

A vizsgálat végén pedig arra jutottak, hogy megváltoztatják a korábbi döntésüket a rekordról, mivel nem látják bizonyítottnak, hogy Bobi valóban annyi idős lett volna, mint ahogy a gazdái állítják.

Luis Boza / ANADOLU AGENCY / AFP A büszke Bobi és az oklevelei a gazdái otthonában, a portugáliai Leiriában 2023 júliusában.

A legnagyobb kételyt az ébresztette a nyilvánosan felháborodó állatorvosokban, hogy egy valóban ilyen öreg kutya kutyaévekben több mint 200 évesnek számítana. Közben pár 1999-ben készült fotóval is előálltak a kutya gazdái bizonyítékként, azonban a történetet kétsége vonó kritikusok szerint ezeken a képeken egy olyan portugál masztiff látható, aminek más mintájú a szőre, mint amilyen Bobié volt.

És emellett arra is rámutattak a szkeptikusok, hogy Bobi születési adatai szerepelnek ugyan a portugál háziállatok nyilvántartásában, de ezek az adatok a gazdái önbevallásán alapultak. Chipet pedig legkorábban csak 2008-ban kaphatott, amikor elkezdtek a kutyákba chipeket ültetni Portugáliában.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy Bobi pontos életkorát nem tudták megállapítani a rajta vizsgálatokat végző állatorvosok, csak azt, hogy tényleg nagyon öreg volt.

A kutya halála után végül odáig fajult a helyzet, hogy az Egyesült Királyság egyik legnagyobb állatorvosokat tömörítő szervezetének tanácsábóból egy állatorvos, Danny Chambers egyenesen azt nyilatkozta,

hogy az általa vezetett szövetség 18 ezer tagja között nincs egyetlen olyan állatorvos sem, aki elhinné, hogy Bobi tényleg 31 évig élt.  

„Ez egyenértékű azzal, mintha egy ember több mint 200 évig élne, ami a jelenlegi orvosi lehetőségeinket figyelembe véve teljesen valószínűtlen. A rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, és eddig semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltattak, amivel igazolni tudnák a korát” – mondta Chambers a kutya halála után.

A Bobi ügyének felülvizsgálását vezető Mark McKinley pedig így magyarázta meg a történetet a Guinness Rekordok Könyve nevében:

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a rekordjaink pontosságának és integritásának biztosítása érdekében.Az állatorvosok és más szakértők által mind magánjelleggel, mind a nyilvános kommentárokban felvetett aggályok, valamint egyes médiumok által végzett vizsgálatok eredményei után fontosnak éreztük, hogy felülvizsgálatot indítsunk Bobi rekordjaival kapcsolatban.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik