Szórakozás

Lehet, hogy mégsem a nemrég elpusztult Bobi volt a világtörténelem legidősebb kutyája

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülő kutya hivatalosan 31 évesen pusztult el, de az állatorvosok szerint egy kutya nem élhet ilyen sokáig – ezért a szervezet vizsgálatot indít, hogy igazságot tegyenek az ügyben.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy 31 éves és 165 napos korában elpusztult Bobi, a világ legidősebb kutyája. A kutyaévekben matuzsálemi kort elérő háziállat hivatalosan 1992. május 11-én született, és még a Guinness Rekordok Könyve szerint is ő volt a történelem legtovább élő kutyája.

Azonban a fajtatiszta alentejo masztiff halála után több állatorvos is kételyét fejezte ki Bobi életkorával kapcsolatban, akik azt állítják: lehetetlen, hogy egy kutya ilyen sokáig éljen.

Ezért a Guardian beszámolója szerint a rekordokat nyilvántartó szervezet még vizsgálatot is indított a helyzet tisztázásra.

Egyetlen állatorvos kollégám sem hiszi, hogy Bobi valójában 31 éves volt

– nyilatkozta Danny Chambers, az Állatorvosi Királyi Kollégiumot vezető tanács egyik tagja, aki egy másik, 18 ezer állatorvost tömörítő szervezet alapítója is egyben.

Ez egyenértékű azzal, mintha egy ember több mint 200 évig élne, ami a jelenlegi orvosi lehetőségeinket figyelembe véve teljesen valószínűtlen. A rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, és eddig semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltattak, amivel igazolni tudnák a korát. Mi egy tudományos alapú szakma vagyunk – így ahhoz, hogy a Guinness Rekordok Könyve megőrizze hitelességét és tekintélyét az állatorvosi szakma szemében, valóban szükségük lenne néhány megdönthetetlen bizonyíték közzétételére

– folytatta az állatorvos.

Chambers azt is hozzátette, hogy mivel Bobit nem állateledellel etették, ezért a példáját felkapták az állateledel-ellenes fanatikusok, „akik már régóta kampányolnak azért, hogy a kutyatáp megöli a háziállatokat, és hogy a nyers táplálás egészségesebb”.

Az állatorvos azt is elmondta, hogy a praxisa során már több alkalommal is találkozott olyan kutyákkal, amik a 20 éves korhoz közelítettek, de ezek az állatok általában kisebb testű kutyafajták példányai voltak. És Bobival ellentétben nem is voltak túlsúlyosak.

Amellett, hogy a média széles körben foglalkozott Bobi hosszú élettartamának titkával, az interneten intenzíven vizsgálták az 1999-es Bobiról készült képeket, amelyeken más színű mancsok láthatók, mint az október 21-én Portugáliában elhunyt kutyán.

Az állatorvosok további kételyeket fogalmaztak meg: bár Bobi életkora szerepel a nemzeti kisállat-adatbázisban, ez általában a tulajdonosok önbevallásán alapul.

A Bobin elvégzett hivatalos genetikai vizsgálatból pedig csak azt a következtetést vonták le, hogy idős, a pontos életkorát viszont nem tudták megállapítani.

Emellett azt is hozzátették: a munkájuk során gyakran tapasztalják, hogy a tulajdonosok nem biztosak kutyájuk pontos életkorában, különösen, ha mentett kutyákról van szó.

Az állatok egészségéről egyetemen oktató professzor, Andrew Knight azonban azt mondta a brit lapnak, hogy voltak más nagyon öreg kutyák is a történelemben. Szerinte hasznos lenne összehasonlítani Bobit az 5-10 másik legidősebb kutyával, hogy lássuk, mennyire számít kiugrónak – bár ahhoz, hogy ez hatékony legyen, erős bizonyítékokra lenne szükség az összes ilyen kutya korának ellenőrzésére.

Bobi egy 23 évesen és hét hónaposan elpusztult csivavától, Spike-tól vette el a legidősébb élő kutya címét még 2022-ben, miután a családja megkereste a Guinness Rekordok Könyve szerkesztőit. A feljegyzések szerint a Bobi előtt legidősebbként nyilvántartott kutya az ausztrál Bluey volt, aki 1939-ben, 29 évesen és öt hónaposan halt meg.

Bobi gazdái, a Portugáliában élő Costa család szerint a kutya nagyon jó génekkel: anyja 18 éves koráig élt, míg a család egy másik kutyája 22 évesen pusztult el. Leonel Costa nyolcéves volt, amikor megmentette Bobit attól, hogy szülei elaltassák, mivel úgy érezték, túl sok állatuk van. Costa és testvérei egy ideig titokban nevelték Bobit, majd miután lebuktak, a szüleik megenyhültek.

Bobi az egész életét a Portugália nyugati partjaihoz közeli Conqueiros faluban élte le. A család Bobi táplálkozásának és a „nyugodt, békés, békés környezetben” való póráz nélküli barangolásnak tulajdonítja, hogy kedvencük ilyen sokáig élt.

A botrány kirobbanása után a Guinness Rekordok könyve közölte azt, hogy tisztában vannak a Bobi korával kapcsolatos aggályokkal, és vizsgáljuk azokat. A Costa-család viszont eddig még nem reagált a vádakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik