Nagyvilág

31 évesen elpusztult Bobi, a világ legidősebb kutyája

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

31 évesen és 165 naposan elpusztult Bobi, az állat idén márciusban került be a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ legidősebb kutyája. Bobi gazdái otthonában pusztult el a portugáliai Conqueirosban, az őt felügyelő állatorvos erősítette meg halálhírét – írja a BBC.

A fajtatiszta alentejo masztiff 1992. május 11-én született, ám hamar veszélybe került az élete: mivel a családnak túl sok állata volt, három testvérével együtt el akarták altatni őket, az akkor nyolcéves Leonel Costa segítségével azonban egyedüli kölyökként megmenekült az altatás előtt, azt követően egész életében a Costa-család tanyáján élt a kis portugál faluban. Leonel Costa szerint az állat hosszú életének titka a nyugodt, békés környezet volt, az, hogy sosem volt leláncolva és ugyanazt az ételt ette, mint a gazdái. Egészen 2018-ig komolyabb egészségügyi gondjai sem voltak, akkor állatorvoshoz kellett vinni légzési nehézségek miatt, de ezt leszámítva kifejezetten jó állapotban volt a korához képest főleg annak fényében, hogy az alentejo masztiffok általában 12-14 évig élnek. A halála előtti időszakban azonban már akadtak nehézségei: megromlott a látása, és a járás is egyre nehezebben esett Bobinak. A Costa-családnál tényleg ismerhetik a hosszú és boldog kutyaélet titkát, Bobi anyja 18 évig, egy másik kutyájuk 22 évig élt.

Az állat idén márciusban lett rekorder, amikor nemcsak a világ legidősebb kutyája, hanem a valaha élt legidősebb kutya címét is elnyerte. Májusban ünnepelte harmincegyedik születésnapját, amelyet gazdái hatalmas bulival ünnepeltek több mint száz vendéggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik