Szórakozás

Mi a protokoll, ha Károly az állapota miatt nem tudja ellátni feladatait?

Chris Jackson / Getty Images For Clarence House
Chris Jackson / Getty Images For Clarence House
Van egy szűk kör, aki segít neki bármiben.

Mint arról február 5-én hírt adtunk, III. Károlynál rákot diagnosztizáltak, megkezdték a kezelését. A Buckingham-palota hétfő este közleményt adott ki III. Károly egészségügyi állapotával kapcsolatban, amiből kiderül, hogy a 75 éves királynál rákos elváltozást találtak.

A király közelmúltbeli, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt végzett orvosi beavatkozása során egy másik, aggodalomra okot adó problémát észleltek. Az ezt követő diagnosztikai vizsgálatok a rák egy formáját azonosították.

Mint írják, megkezdték a kezelését, amíg ez tart, a uralkodó orvosi tanácsra elhalasztja minden nyilvános programját, de az állami teendők ellátását és az ezzel járó hivatalos dokumentációs tevékenységeket a szokásos módon folytatja. Hogy melyik szervét támadta meg a betegség, arról nincs információ. A BBC szerint Harry herceg az Egyesült Királyságba utazik apjához.

Szintén a BBC feszegeti a kérdést: mi történik, ha Károly egészségi állapota rosszabbodik, és nem tudja ellátni teendőit? 

Nos, a protokoll szerint létezik egy alkotmányos mechanizmus erre az esetre is, mikor az uralkodó nem tud hivatali ügyekben eljárni. Ebben az esetben úgynevezett államtanácsosok lépnek elő, hogy átvegyék feladatait.

Ebbe a körbe tartozik a király felesége, Kamilla királyné, fia, Vilmos herceg, valamint két testvére, Anna hercegnő és Eduárd herceg is. A feladatok ellátásához Harryt és András yorki herceget már nem hívhatják, hiszen nem dolgozó családtagoknak számítanak.

A brit trónöröklési sorrend jelenleg így fest:

24.hu
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik