Szórakozás

Károly betegsége: volt olyan a brit királyi családban, aki rákkal küzdött?

Jeremy Selwyn - WPA Pool / Getty Images
Jeremy Selwyn - WPA Pool / Getty Images
Két közeli családtag korábban rákbetegséggel küzdött.

Mint arról február 5-én hírt adtunk, III. Károlynál rákot diagnosztizáltak, megkezdték a kezelését. A Buckingham-palota hétfő este közleményt adott ki Károly egészségügyi állapotával kapcsolatban, amiből kiderül, hogy a 75 éves királynál rákos elváltozást találtak.

A király közelmúltbeli, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt végzett orvosi beavatkozása során egy másik, aggodalomra okot adó problémát észleltek. Az ezt követő diagnosztikai vizsgálatok a rák egy formáját azonosították.

Megkezdték a kezelését, amíg ez tart, az uralkodó orvosi tanácsra elhalasztja minden nyilvános programját, de az állami teendők ellátását és az ezzel járó hivatalos dokumentációs tevékenységeket a szokásos módon folytatja. Hogy melyik szervét támadta meg a betegség, arról nincs információ.

Hogy mi ilyenkor a protokoll uralkodás szintjén, arról itt írtunk.

A Sky News egy cikket közölt a bejelentés másnapján arról, hogy milyen ismert betegségekkel küzdöttek a brit királyi család Károlyhoz szorosan köthető tagjai. Noha meglehet, néhány kór kezeléséről senki más nem tud egy szűk belső körön kívül, a nyilvános betegségeik jól visszakövethetők.

  • Károly anyja, II. Erzsébet királynő nem igazán volt beteg élete során, 2022-ben elkapta a koronavírust, 2013-ban pedig gyomor-bélhurut miatt volt kórházban. Halála előtt aggályok merültek fel egészsége miatt, ám a halotti kivonat szerint természetes halála volt a királynőnek.
  • A király apja, a néhai Fülöp hercegnél 2021 márciusában szívműtétet hajtottak végre, 2012-ben hólyagfertőzése, 2011-ben mellkasi fájdalmai voltak. Apróbb szívkoszorúér betegség miatt kezelték korábban.
  • II. Erzsébet nővére, Margit hercegnő több agyvérzést is kapott élete során.
  • II. Erzsébet anyja, az anyakirályné lábán kialakult fekélyek miatt szenvedett sokat, és csípőproblémákat is diagnosztizáltak nála, amelyek későbbi életében megnehezítették a járását. Egy 2009-ben megjelent életrajzi könyv alapján az anyakirálynét 1966-ban vastagbélrák miatt operálták (ez egy könyvből derült ki, amit William Shawcross királyi életrajzíró írt, miután beszélt Sir Richard Thompsonnal, a királynő egykori orvosával), ám a műtét tényét soha nem erősítette meg a királyi család.
  • II. Erzsébet apja, VI. György királynak eltávolították bal tüdejének egy részét. Tüdőráktól szenvedett, amiatt halt meg. Egyébként láncdohányos volt.
  • VIII. Eduárd – VI. György testvére – erős láncdohányos volt. 1972-ben bekövetkezett halálát torokrák okozta.

Sarah Ferguson, András yorki herceg volt feleségénél (Károly sógornője) 2024-ben bőrrákot diagnosztizáltak, ám ő nincs vér szerinti rokoni kapcsolatban a mostani uralkodóval.

Rishi Sunak brit miniszterelnök egyébként bizakodó Károly állapotát illetően:

Kapcsolódó
Rishi Sunak: Időben észlelték Károly rákját
Reméli, hogy az uralkodó gyorsan felépül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik