Kutyát tartani csodálatos dolog, még akkor is, ha számtalan egészségügyi probléma jelentkezhet a négylábúak életében. Itt most nem azokra a helyzetekre gondolunk, amikor megsérül játék közben, hanem azokra a bajokra, amelyek évekig, vagy akáregész életén át elkíséri kutyánkat.
Milyen tünetei lehetnek az ételallergiának a kutyáknál?
A leggyakoribb tünetei közé az emésztési zavarok és a bőrirritáció tartoznak. Gyakran viszketés, ritkábban gyomor-bélrendszeri tünetek észlelhetőek. Nem nehéz észrevenni, ha valami probléma van, mert a kutyák bőrelváltozásai főként az arcon, a lábakon és a füleken láthatóak először. Mindenképp gyanakodjunk, ha a kutya rendszeresen és hosszan vakarózik a krónikus viszketés miatt, vagy akár annyira vakarózik szegény, hogy a bőre is kisebesedik. Szintén intő jel, ha gyakran kap el különféle fülfertőzéseket, vagy éppen a fülét vakarja rendszeresen.
Nincs könnyű dolga a gazdinak, amikor ki kell derítenie, hogy étel- vagy környezeti allergia okozza a tüneteket, de annyi segítség lehet a számára, hogy utóbbi esetében a probléma általában időszakosan jelentkezik.
Minden esetben erősen ajánlott az állatorvos felkeresése, ő ugyanis speciális tesztek segítségével és a gazdi alapos kikérdezése után kizárhatja azokat a betegségeket, amelyek az ételallergiához hasonló tünetekkel járnak, mint például a bakteriális vagy bolha által okozott fertőzések, illetve a környezeti allergia.
Ha ételallergiáról van szó, akkor az állatorvos általában a több hétig tartó eliminációs (vagyis kizárásos) diétát írja elő. Lényege, hogy az alapoktól építjük fel a kutya étrendjét, és rájövünk, mi adható neki, és mi nem. Az étrend alapja egyfajta hús (vagyis fehérje), amelyet kutyánk még nem evett. Nyúl, bárány vagy ló – ezeket szokták ajánlani. Figyelni kell arra is, hogy a jutalomfalat is illeszkedjen az eliminációs diétába, sőt ezekben a hetekben tanácsos kerülni a vitaminkészítményeket is.
Mi okozza a leggyakrabban az ételallergiát, és hogyan lehet kezelni?
A vakarózás és a fülproblémák mellett egyéb tünetek is utalhatnak ételallergiára, például:
- gyakori puffadás,
- indokolatlan szőrhullás,
- hányás, hasmenés,
- piros és gyulladt bőr,
- tüsszögés.
Egyetlen módja van, hogy ezek megszűnjenek, és kutyánk kiegyensúlyozott életet éljen: az étrendváltás, hogy elkerüljük azt az élelmiszert, ami a tünetek kialakulásáért felelős.
A legtöbb kutyánál az allergiát a csirke- vagy marhahús, illetve a tej váltja ki, de gyakori a gabonaallergia is. A megoldás egyszerűnek tűnik: ha kiderült, hogy ezek valamelyikére allergiás a kutya, akkor egyszerűen zárjuk ki az étrendjéből. Azok a gazdik azonban, akik táppal etetnek, nincsenek ilyenkor könnyű helyzetben, főleg, ha kedvencük tüneteit a csirke okozza, ugyanis
A többi allergén esetén is alaposan át kell nézni a táp összetevőit, hogy még véletlenül se legyen benne olyasmi, ami tüneteket válthat ki. Azt is érdemes észben tartania a gazdinak, hogy a tápok összetevőit időnként megváltoztatják, így mindig résen kell lenni, még akkor is, ha a csomagoláson fel van tüntetve a hipoallergén jelző.
Mi a legjobb megoldás?
Azt is érdemes tudni, hogy a tápok adalékanyagokat is tartalmazhatnak, amelyekkel szemben szintén allergia alakulhat ki a kutyáknál.
Ha azt szeretnék, hogy kedvencünknél javuljon az allergia, vagy teljesen elkerülje azt, a következő szabályt ajánlott követni: az eleség minél kevesebb összetevőt és adalékanyagot tartalmazzon. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha mellőzzük a hagyományos száraztápot és saját magunk állítjuk össze kutyánk ételét, így olyan alapanyagok kerülhetnek bele, amiket pontosan ismerünk és jó szívvel adunk neki. Bár több időt és energiát vesz igénybe ez a módszer (és jó, ha van egy nagyobb mélyhűtőnk is), óriási előnye az, hogy jobb minőségű húshoz juthat a kutya, ráadásul olyan összetevők kerülhet bele az ételébe, amelyekről biztosan tudjuk, nem vált ki allergiás reakciókat.