Szórakozás

Idő előtt megkapta anyja örökségét, hogy ki tudja fizetni a számláit

Jillien Pretzel számára nagy segítség volt a hagyaték, ma már azt is meg tudja tenni, hogy részmunkaidőben dolgozzon.

Édesanyja százezer dolláros örökségéhez jutott egy 25 éves kaliforniai nő, így anyagilag egyenesbe jött, később pedig már a részmunkaidőben dolgozhatott – írja a Business Insider.

Jillien Pretzel pár éve még naponta 9-től 5-ig dolgozott, de gondja akadt a számlái kifizetésével.

A nő lakbért, a rezsit és még tandíjat is fizetett, ráadásul a lakópark 2016-ban jócskán megemelte a bérleti díjat. Ekkoriban halt meg Pretzel nagymamája, aki 100 ezer dollárt (mai árfolyamon kb. 34, 5 millió forint) hagyott az anyjára, aki viszont felajánlotta a lányának: odaadja a pénzt, hogy egyenesbe jöjjön.

Hatalmas ajándék volt, egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy elfogadom-e. De anyukám ragaszkodott hozzá, és azt mondta, egyedüli gyerekként végül úgyis megkapnám az általa hátrahagyott vagyont.

– mondta Pretzel, aki elárulta, édesanyja nem csupán pénzt akart adni, azt szerette volna, ha lánya úgy használja fel az összeget, hogy élete hátralevő részében se legyen gondja.

Ő is hosszú távon gondolkodott, ezért új lakása előlegeként használta fel a pénzt, így egyfelől alacsonyabb lett a jelzáloghitele, másfelől megspórolta a bérleti díjat, ami a pénzének nagy részét elvitte. Egy egyszobás lakást tudott venni garázzsal egy nem túl felkapott környéken, de ő elégedett volt. Anyagilag viszont továbbra is küszködött.

„Az hittem az örökséggel és a saját otthonnal vége lesz az anyagi gondjaimnak, de jobban küzdöttem a pénzzel, mint valaha. A jelzáloghitelem nagyjából ugyanannyi volt, mint az előző lakbérem, de háztulajdonosként havi 540 dollárt kellett fizetnem a társasháznak, és a lakásfenntartási költségek is az egekbe szöktek. Stresszes voltam a pénz miatt, és egy ideig attól féltem, hogy nem tudom kifizetni a lakáshitelt” – mondta Pretzel, aki ezután drasztikusan csökkentette a költségeit, spórolt, és fizetésemelést is kért (majd kapott), és egyenesbe jött.

2000-ben házasodott meg, majd gyereke született. Férjével hamar látták, hogy a lakásban nem fognak elférni, ezért új otthon után néztek. Párjával már jobb feltételekkel tudott kölcsönt venni egy új házra, miközben a régi lakását sem adta el.

Most már valóban profitálni tud az örökségből, hisz a kis lakást kiadja, amivel a költségek kifizetése után még nyerni is tud pár száz dollárt. Sőt, Pretzel azóta már azt is megteheti, hogy részmunkaidőben dolgozzon, így több ideje jut a családjára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik