Szórakozás

Börtönbe küldik a youtubert, aki szándékosan lezuhant egy repülővel, hogy videót készíthessen róla

Mondjuk, egész olcsón megúszta ahhoz képest, hogy akár 20 évre is rácsok mögé kerülhetett volna.

Trevor Jacob amerikai youtuber még tavaly év elején vált világszerte ismert figurává, miután feltöltött egy videót a csatornájára, amiben megörökítette, ahogy felszáll egy kisrepülőgéppel, majd leszállás helyett lezuhan a járművel.

A videóban a jelenleg 143 ezer feliratkozóval rendelkező Jacob úgy tett, mintha a gép egy véletlen baleset következtében zuhant volna le, azonban hamar kiderült, hogy a zuhanás szándékos volt, a férfit pedig a produkciója miatt letartóztatták. Majd miután vádalku keretében ő maga is beismerte az átverést, arról írtunk, hogy akár 20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik.

Jacob tárgyalása azóta lezárult, és a Los Angeles-i ABC7 beszámolója szerint egész olcsón megúszta a dolgot.

Az eljárás végén ugyanis csupán féléves börtönbüntetésre ítélték, amit egy szövetségi büntetés-végrehajtási intézetben kell leülnie. 

„Ez az élmény nagyon megalázó volt. Többet tanultam magamról, mint az egész korábbi életemben összesen. Tanultam a hibáimból, és várom, hogy a társadalom hasznos tagja és a fiatalok mentora lehessek. Hálás vagyok, hogy Walter bíró a sajátos helyzetem számos különböző szempontját figyelembe vette. Hiszem, hogy helyes döntést hozott a büntetés kiszabásával. Izgatottan várom, hogy a hat hónapos börtönbüntetésem alatt tovább fejlődhessek, mint ember. Ez egy hatalmas tanulási tapasztalat volt. Hálás vagyok a körülöttem lévők támogatásáért. Különösen a nagyszerű ügyvédemnek. Nélküle sokkal rosszabbul alakult volna a dolog. Hálás vagyok, hogy annyi mindent tanultam ebből az egészből, és nagyon izgatottan várom a következő fejezetet” – nyilatkozta az ítélethirdetés után a youtuber az ügyvédjén keresztül.

A baleset 2021. november 24-én történt, amikor Jacob a Los Padres Nemzeti Erdő felett repült. Jacob egy hónappal később egy 12 perces videót tett fel a YouTube-csatornájára a baleseteről, amit az azóta eltelt két évben 4,4 millió alkalommal játszottak le összesen.

Azonban a történteket csak két nappal a baleset után jelentette be a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatalnak.

Az ügyészek álláspontja szerint Jacob soha nem tervezte, hogy eléri a célállomását, a terve mindig is az volt, hogy lezuhan a gép, ő pedig kiugrik belőle. A vádhatóság szerint Jacob ráadásul a Szövetségi Légügyi Hivatalt és az ügy nyomozóit is megpróbálta félrevezetni, amikor azt hazudta nekik, hogy nem tudja, pontoson hol történt a baleset.

A légügyi hivatal egyébként még tavaly, vagyis jóval az eljárás lezárulta előtt visszavonta a pilótaengedélyét.

Nem a megtekintések miatt ugrottam ki a repülőgépemből

– nyilatkozta Jacob. Az ügyészség azonban nem így látja.

„Jacob tapasztalt pilóta, ejtőernyős és korábbi olimpiai sportoló, aki szponzori támogatást szerzett egy olyan cégtől, ami különböző termékeket, többek között egy pénztárcát értékesített. A szponzori szerződés értelmében Jacob beleegyezett, hogy a vállalat pénztárcáját reklámozza egy általa közzétett YouTube-videóban” – áll az amerikai ügyészség közleményében. A Lezuhantam a repülőgépemmel című videóban pedig azóta is látható ez a szponzori együttműködés.

A légügyi hivatal tájékoztatása szerint Jacob több kamerát is felszerelt a repülőgép belsejére és külsejére, és a repülés során végig egy ejtőernyő volt a hátán. De nem csak ebből lehet a zuhanás szándékosságára következtetni, hanem abból is, hogy Jacob meg sem próbálta újraindítani a repülő hajtóműveit, ahogy a légiforgalmi irányítóknak sem jelezte, hogy baj van, mielőtt kiugrott volna a gépből egy szelfibotra rögzített kamerával a kezében.

A videóban az is látható, ahogy Jacob a zuhanás után felkeresi a repülőgép roncsait, és visszaszerzi a gépre rögzített kamerákat.

A vádalkuban leírtak alapján az ügyészség szerint Jacob még egy céggel is megbízott azzal, hogy segítsenek neki visszaszerezni a roncsokat, majd egy barátja segítségével feldarabolta a megszerzett roncsokat – miközben a nyomozóknak azt hazudta, nem tudja, hol vannak.

A roncsok feldarabolásával és megsemmisítésével az ügyészség szerint Jacobnak és a társának az volt a célja, hogy „akadályozzák és a szövetségi hatóságokat” a nyomozásban.

„Úgy tűnik, hogy kivételesen rossz ítélőképességgel rendelkezett, amikor elkövette ezt a bűncselekményt. Amit valószínűleg azért tett, hogy a közösségi médiában és a hírekben visszhangot keltsen magának, és hogy anyagi haszonra tegyen szert. Mindazonáltal az ilyen típusú magatartás nem tolerálható” – fogalmaz az ítéletet kihirdető dokumentum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik