Szórakozás

„Ha egy KO után feláll a celeb, a következő után talán már úgy számolnak rá: január, február, március…”

rtl
rtl
A Sztárbox harmadik évadában ismételten azt nézhetjük, ahogy celebek püfölik egymást a valódi bokszmeccsekhez képest jóval rövidebb összecsapásokon. Ennek ellenére kemény pofonokból nem volt hiány: a pár hónapos felkészüléssel ringbe lépő hírességek közül kiütötték már Nagy Ervint, Kabát Pétert, és a celebfodrász Frohner Fecó is padlót fogott. Mire elég ennyi felkészülés ebben a sportban? A celebek kapnak ütést az edzéseken is, vagy a ringben találkoznak először igazi maflásokkal? És miért dobják be az első komolyabb csapott után a törölközőt az edzők?

Tatarek Rezső negyven éve dolgozik személyi, testépítő és bokszedzőként. Nem mellesleg szerepelt felkészítő edzőként a Sztárbox első két évadában, ő edzette például Fehér Anettkát és Fresh Andit is. A műsor harmadik évadát már csak a tévéképernyőkön keresztül figyeli, ám a felkészüléssel, technikával nagyon is tisztában van. Megkerestük, helyezzen képbe bennünket a Sztárboxban látottakkal.

Tatarek elsőként azt emeli ki:

amit a műsorban látunk, annak az amatőr bokszhoz sincs köze.

Részint azért, mert a bokszolóknál létezik egy alapvizsga, amit szükséges letenni ahhoz, hogy egyáltalán ringbe léphessenek. Ismerniük kell a szabályrendszert, az ökölvívás történetét, minden ütést, azok legtöbb kombinációját.

Néhány hónap alatt nem lehet fölkészíteni egy versenyzőt arra, hogy bokszolóvá váljon.

De akkor mire elég? – merülhet fel a kérdés a nézőkben.

„Az ökölvívás nevében benne van, hogy vívás: én is vívó bokszoló voltam, mint ahogy Füzesy Zoltán és Kokó is ilyen sportolók voltak. Jó, ha a hírességek nagyot tudnak ütni, de technikai képzettségben, ami az ökölvívást valódi vívássá teszi, elmaradnak. Néhány hónap felkészülés inkább csak arra elegendő, hogy megpróbálják elviseltetni a versenyzőkkel a stresszt, ami a ringbe lépéskor rájuk nehezedik. Gondoljunk bele abba, hogy a szorítóban egyedül vannak: ott szembesülnek lényegében először azzal, hogy ki akarják őket ütni, ami iszonyatosan fájhat – és itt lép be a stressz. Onnantól egyedül vagy, menj be, oldd meg. Hiába adnak instrukciókat, az elvégzendő meló kemény. Az edzők munkája valóban csodálatos, megtanították ütni a hírességeket, de játékosságot, ami a bokszot vívássá teszi, kevésszer látni – sok esetben inkább kétségbeesett harc van a túlélésért.”

rtl Pintér Tibor a Sztárbox ringjében.

Tatarek Rezső szerint, bár a legtöbb ütés, amit a nézők látnak, közel sem szép vagy technikailag jól kivitelezett, de a versenyzők mentálisan felkészültnek tűnnek.

Adok-kapok a legtöbb meccs, ahol az győz, aki először talál. Nem véletlen, hogy az első két évadban nem volt ennyi KO: ott mindössze arra volt időnk, hogy megtanítsuk, mi lehet az ellenfél gyenge pontja. Ennyire nem voltak technikás bunyók, mint most.

A celebek felkészülésébe minimálisan enged betekintést a csatorna: a hírességek maguk dönthetnek arról, mit mutatnak meg a közösségi oldalaikon a saját felkészülésükről (a műsor promócióján túlmenően). Épp ezért érhette számos kritika a show-t amiatt, hogy néhány celeb szinte csak a bokszzsákot püföli a teremben, barátságosan kesztyűzik az edzőivel, és csak a ringben tapasztalják meg élesben, milyen lehet egy nagyobb pofon. Tatarek Rezső cáfolja ezeket a kritikákat:

„Kapnak eleget, másképp nem lehet fölkészülni. Ha nem így lenne, az első ütés után letérdelnének, sírva fakadnának, közölnék, hogy ezt nem kérik, állj. Ezért becsülendő, hogy ezek az emberek, akik nem élsportolók, végigcsinálták a felkészülést. Emlékszem, nálunk a felkészülés utolsó szakaszában kiütötték Anettka fogát. Akkor ő férfiakkal bokszolt, hogy állni tudja majd a sarat.”

Feltűnhetett, hogy a mérkőzések során többször bedobták a törölközőt az edzők, így leléptetve saját tanítványaikat. A szakember úgy látja, ezt nagyon helyesen teszik az edzők, ugyanis a versenyzők felkészültségi szintje nem olyan, hogy képesek legyenek felmérni egy-egy álló KO után, tudják-e folytatni a meccset.

Ne felejtsük el, hogy egy KO egy komoly agyrázkódás. Nem hal bele a delikvens, de ha megnézzük a hivatalos szabályokat, egy bokszmeccsen, miután kiütnek valakit, három hónapig nem indulhat el versenyen, nem is kesztyűzhet. Van egy regenerációs időszak. Egy ökölvívó, aki hozzá van szokva az ütésekhez, és találkozott már KO-val, tudja, az mivel jár. Ugyanakkor egy amatőrnek sem nevezhető celebversenyző, ha padlót fog és feláll, akkor a következő ütés talán már nem egy álló KO lesz, hanem úgy számolnak majd rá: január, február, március. Az emberi test megóvása érdekében be kell dobni a törölközőt. Nagyon erős kontroll kell, és ezt kiválóan gyakorolják az edzők.

Nagy Ervin esetét hozza fel példának a szakember, aki – bár csúnyán kiütötte őt Árpa Attila – folytatni akarta a versenyt:

Ha még egyszer felborul, az nagyobb gondokat is okozhatott volna, egyszerűen képtelenség kiszámolni, kire hogyan hat egy nagyobb ütés.

rtl

Kabát Péter és Rácz Jenő bokszolásáról is megkérdeztük a szakembert, ugyanis a november 19-ei meccs után napokig tematizálta a bulvársajtót, hogy a séf úgy kiütötte a volt újpesti futballistát, hogy az eszméletét vesztve csuklott a padlóra. Kabáthoz azonnal berohant az orvosi stáb, a baj azonban nem volt akkora, mint azt elsőre sejteni lehetett. A celebfocista pár perc után magához tért, sőt nyilatkozott is; később agyi CT-re kellett elvinni, ahol kimutatták, nem érte károsodás.

„Totális KO volt: amikor az ember feje így koppan, ahogy Kabáté, ott a delikvensnek fogalma sincs, mi történt vele. Az egy igazi kiütés volt. Ebből is látszik, hogy hat hónap alatt nem lehet megtanulni védekezni. Nehéz bármiféle taktikával felküldeni ezeket a fiúkat a ringbe, hiszen az ellenfelek többsége nem vívni akar, hanem elindul, üt-vág, ahogy bírja. Nem hinném, hogy óvatosabbak lesznek a következő meccseken, mert ez a show része, valószínűleg kiütéseket akarnak látni az emberek. Paradoxon, mert sajnáljuk Kabátot, de gyanítom, a helyszínen és a tévék előtt is volt ujjongás a KO-t látva. Ez benne volt a pakliban, aláírtak egy szerződést, hogy ez megtörténhet. A legtöbb versenyző fizikálisan fel van készülve. A nehézsúlynál persze ez nehezebb, mert négy menetre faramuci a felkészítés, sokszor a harmadiknál már kiütköznek hiányosságok, a kondícióbeli limitek. Kabátnál is lehetett ilyesmit látni: győzni akart, agresszívan ment előre. Ekkora rössel támadó embert eltalálni, még ha nem is pontos a csapás: konkrétan kiütik a cipőjéből legtöbbször. Én azt érzem, nála sem történt tragédia, ha valaki így megy előre, beesnek ekkora pofonok.”

A nehézsúlyú kategóriában ennél csak durvább dolgokra lehet számítani. Borzalmas nagy verések lesznek.

rtl

A női versenyzőkre is kitért Tatarek: elmagyarázta, miért viselnek fejvédőt boksz közben, holott a korábbi évadokban nem láttunk példát erre. Egyfelől nehéz kilátni belőle, nagyobb csapásoknál lehúzódhat, ugyanakkor amatőr szinten lehet benne ráció, hiszen nagyobb összefejeléseknél nem tud felrepedni a szemöldök. A kesztyűkkel kapcsolatban hozzáteszi, jóval nagyobb méretük miatt nem a virtuóz bokszra találták ki azokat, könnyebb is védekezni velük, illetve szerepük van az egészségmegóvásban is, merthogy nehezebb azokkal erős, pontos találatot bevinni.

Összehasonlítva a harmadik évadot a korábbiakkal, a szakember szerint a meccsek színvonalasabbak lettek, és még azt is megkockáztatja, a sportágnak jót tesz egy ilyen, showelemekkel tarkított, szórakoztatás felé eltolt műsor.

„Ha megnézzük, néhány rövid hónap alatt mit értek el – hogy védekezni kevésbé tudnak, de ütni csak-csak –, az olyan morálról tanúskodik, amit én követendő példának tekintek. Aki heti négyszer lemegy a terembe, mindennap megütik, gyakorolja a kettős fedezéket, és van egy alap stressz rajta – ha ez nem ad tartást ebben a mai, elpuhult világban, akkor semmi. Ugyanakkor én jóval több időt adnék a felkészülésre, hogy egy kicsikét profibb legyen az összkép. És mondhat bárki bármit, Istenes Bence egy évnél biztosan többet készült: látszik a mozgásán, a tudatosságán. Meg merem kockáztatni: van mögötte 200 óra éles boksz” – zárta gondolatait Tatarek Rezső.

rtl

Tatarek Rezső

40 éve személyi edző, testépítő és ökölvívó edző. A Sztárbox első két évadában felkészítő edzőként szerepelt, 1984 óta tanít ökölvívást, neveltjei számos világ- és magyar bajnoki címet szereztek a kezei alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik