Szórakozás

Letartóztattak négy embert a színarany vécécsésze ellopása miatt

Christina Horsten / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Christina Horsten / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Úgy tűnik, végre megoldódhat az aranyvécé ellopásának rejtélye. Négy embert tartóztatott le a rendőrség Angliában a négy évvel ezelőtti bűnesettel kapcsolatban.

Négy évvel ezelőtt, 2019 szeptemberében lopták el ismeretlen tettesek Maurizio Cattelan képzőművész America című alkotását a brit fővárostól mintegy 105 kilométerre fekvő Blenheim kastélyból, Winston Churchill szülőhelyéről.

Mint korábban írtuk, az alkotás egy 18 karátos aranyból készült vécécsésze, melynek az értéke közel hatmillió dollár (kb. kétmilliárd forint). A működő, a látogatók számára használható aranyvécét Cattalan társadalomkritikának szánta: a leggazdagabb egy százalék és többi ember között egyre mélyülő szakadékra akarta vel felhívni a figyelmet.

Az America eredetileg a New York-i Guggenheim múzeumban volt kiállítva, onnan érkezett 2019-ben Angliába, ahol az installálása után két nappal ellopták. Mivel az aranyvécé a vízvezetékre volt kötve, a tettesek komoly áradást okoztak a kiállítóhelyként működő kastélyban. Bár közvetlenül a bűncselekményt követően több embert is őrizetbe vett a rendőrség, bizonyítékok híján mindegyiküket elengedték.

Négy évvel a lopás után, november 6-án négy, 35 és 39 év közötti ember ellen emelt vádat az ügyészség az aranyvécé ellopásával kapcsolatban. A vádlottak novembert 28-án állnak majd először bíróság elé – írja az AP hírügynökség.

Az aranyvécé a lopás után nem került elő, a rendőrség szerint pedig valószínűtlen, hogy az eredeti formájában megtalálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik