Élet-Stílus

Három éve nincs nyoma a közel kétmilliárd forintot érő aranyvécének

Három évvel ezelőtt, 2019 szeptemberében loptak el egy 18 karátos arannyal bevont porcelán vécécsészét az angliai Blenheim kastélyból. Bár a rendőrség több embert is letartóztatott a betöréssel kapcsolatban, vádemelés egyelőre nem történt az ügyben.

A New York-i Guggenheim múzeum után, Winston Churchill egykori brit miniszterelnök szülőhelyén, Blenheimben volt kiállítva 2019 őszén Maurizio Cattelan olasz szobrászművész négymillió fontot (kb. 1,8 milliárd forintot) érő alkotása, az aranyvécé.

Az alkotó társadalomkritikának szánta a vécécsészét: a társadalom leggazdagabb egy százaléka és többi ember között egyre mélyülő szakadékra akarta felhívni a figyelmet.

Kapcsolódó
Várja a nagyközönséget a világ első színarany vécéje
Az aranyfajansz egy műalkotás, de bárki kedve szerint használhatja.

A beépített, vízvezetékbe kötött, vagyis gyakorlati célokra is használható műtárgyat 2019. szeptember 14-én hajnalban kibontották a helyéről és ellopták. Bár a bűncselekménnyel kapcsolatban már első napokban őrizetbe vettek egy 66 éves férfit, vádemelés azóta sem történt az ügyben.

A nyomozók tudják, hogy a lopást többen követték el, és azt is, hogy a banda két járművel menekült el a helyszínről. Meggyanúsítottak és őrizetbe vettek az ügyben egy 37 éves cheltenhami férfit, egy 38 éves, és egy 37 éves férfit, valamint egy 39 éves nőt Oxfordból, egy 46 éves, kenti férfit, illetve egy 38 éves londoni orgazdát is, de elegendő bizonyíték híján később mindenkit elengedtek.

A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el több részletet az ügyről – írja a brit Metro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik