Szórakozás

Megdöbbennek a britek ha megtudják, mennyit keresnek a királyi őrség tagjai

picture alliance / Contributor / getty images
picture alliance / Contributor / getty images
Egyenruhájukat a világom mindenütt ismerik, igazi turistalátványosságnak számítanak, fegyelmezettségük legendás, de vajon mennyit keresnek?

Fegyelmezettségük legendás, hosszú órákig állnak mereven, rezzenéstelen arccal, hiába próbálja néhány turista válogatott módszerekkel kizökkenteni őket. A királyi őrség munkája nehéz és rengeteg kritériumnak kell megfelelnie annak, aki közéjük szeretne kerülni, ezért a legtöbben azt gondolják, a fizetésük is kiemelkedő, de ez koránt sincs így – írja a LadBible című brit bulvárportál.

A királyi őrök életének kevésbé ismert oldaláról @howmuchthough nevű TikTok-csatorna osztott meg részleteket, egy már leszerelt királyi őr információi alapján.

Bár főként ceremoniális feladatokat látnak el, a királyi őrök is ugyanúgy katonák, mint a harcoló alakulatok tagjai. A felvétel nincs iskolai végzettséghez kötve, bárki jelentkezhet, aki elmúlt 16 éves, de még nem múlt el 35 és fél éves. Aki megfelel az alapkövetelményeknek, ugyanazt a 28 hetes alapkiképzést kapja meg, amit az összes katona.

A kiképzés része az erőnlét és az állóképesség fejlesztése, a fegyverhasználat elsajátítása, az éleslövészt, túlélő és elsősegélynyújtási ismeretek szerzése, de ceremoniális egységekbe készülők esetén sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az alaki kiképzésre.

Az alapkiképzés után a királyi őrség tagja a legjobb elhelyezkedésű laktanyába, a London központjában, a Buckingham palotától alig 270 méterre álló Wellington barracksba költöznek, majd kezdetét veszi hat – tizennyolc hónapos szolgálatuk. De mennyi az annyi?

Egy királyi őr alapjövedelme évi 18 ezer 687 font (nagyjából 8,5 millió forint). A jelöltek huszonhat heti szolgálat után kapják meg a közlegénynek megfelelő Guardsman rangot, ekkor a fizetésük évi 23 ezer 496 fontra (10,7 millió forintra) emelkedik.

A fizetések a rendfokozatokkal emelkednek:

  • egy Lance Corporal (nincs magyar megfelelője: lándzsás tizedes) évi 34 ezer 497 fontot (15,7 millió forintot),
  • a tizedesi rangnak megfelelő Lance Sergeant (lándzsás őrmester) évi 36 ezer 728 fontot (16,7 millió forintot),
  • egy őrmester pedig évi 41 ezer 374 fontot (18,8 millió forintot) keres.

Ha valaki tizenkét év alatt nem éri el a Lance Sergeant rangját, akkor elküldik a királyi őrségtől.

Mivel a brit átlagbér évi 33 ezer font (kb. 15 millió forint) sokan lepődnek meg a királyi őrök bérezésén. A legtöbben úgy gondolják, hogy a valós fizetésük legalább két-háromszorosát keresik.

queen's guard (Array)
Nem érdemes a Királynő Testőrségével szórakozni
A turisták hajlamosak birkatürelmű díszeknek nézni őket, pedig valójában jól képzett katonák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik