Szórakozás

Kenyéren és vízen él a korábbi „kriptokirály” a börtönben az ügyvédje szerint

Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
És állítólag még a gyógyszereit sem kapja meg rendesen a korábbi milliárdos, akinek az év elején egy csapásra összeomlott az élete.

Sam Bankman-Fried nehezen tud felkészülni a csalási perére, mert a börtönben nem kap megfelelő ételt – állítja az FTX összeomlott kriptovaluta-tőzsde alapítójának ügyvédje.

A BBC beszámolója szerint a védőügyvéd azután mondta ezt, hogy védence ártatlannak vallotta magát az új vádiratában szereplő hét büntetőjogi vádpontban. A csalással vádolt kriptomágus két héttel ezelőtt került előzetes letartóztatásba, mivel a bíró elmondása alapján legalább két alkalommal is megpróbálkozott azzal, hogy befolyásolja az ügyében meghallgatott tanúkat – ami miatt visszavonták az óvadékát.

A volt milliárdos ügyvédje, Mark Cohen szerint a brooklyni Metropolitan Detention Centerben a megfelelő étkezés hiánya akadályozza a vegán életmódot folytató védence felkészülését a tárgyalásra, amely a tervek szerint októberben kezdődik.

Sam Bankman-Fried „kenyéren és vízen él” – mondta az ügyvéd, aki szerint azért is hagy némi kívánnivalót maga után a büntetésvégrehajtási intézmény vendégszeretete, mert Bankman-Fried figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban – azaz ADHD-ben – szenved, és nem kapta meg az erre felírt gyógyszerét sem. Illetve depressziós is, aminek a kezelésére szintén gyógyszert szed – azonban ebből a gyógyszerből sem áll rendelkezésére a kellő mennyiség.

Sarah Netburn bíró azt mondta, hogy fel fogja kérni az amerikai igazságügyi minisztérium börtönt működtető börtönügyi hivatalát, hogy foglalkozzon a Bankman-Fried gyógyszerezésével kapcsolatos problémákkal.

Bankman-Fried éhezésével kapcsolatban pedig arról beszélt: szinte biztos benne, hogy a börtönben vegetáriánus ételeket is kínálnak a raboknak, azonban azt nem tudja megmondani, hogy vegán ételekkel ki tudják-e szolgálni a Bankman-Friedhez hasonlóan különleges igényű rabokat rácsok mögött.

A Büntetés-végrehajtási Hivatal szerint a rabok „megfelelő” egészségügyi ellátáshoz, gyógyszerekhez és meleg ételekhez jutnak.

A keddi New York-i bírósági meghallgatásra a korábbi „kriptokirályt” rabláncon vezették be a rendőrök. Ez volt az első megjelenése a bíróságon azóta, hogy augusztus 11-én visszavonták az óvadékot.

Bankman-Friedet azután börtönözték be, hogy megosztotta egykori szerelmi partnere és kollégája, Caroline Ellison személyes írásait egy újságíróval. Ellison, aki korábban a férfi Alameda nevű kereskedelmi cégének volt a vezérigazgatója, bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy tanúskodik ellene.

Az új vádirat Bankman-Friedet hétrendbeli csalással és összeesküvéssel vádolja az FTX 2022 novemberében bekövetkezett összeomlása miatt. Az amerikai kampányfinanszírozási törvények megsértésére irányuló összeesküvéssel azonban már nem vádolják.

Sam Bankman-Fried az ellene felhozott összes vádpontban ártatlannak vallotta magát, azonban azt elismerte, hogy a cége, az FTX nem rendelkezett megfelelő kockázatkezeléssel, És egyúttal tagadta, hogy emiatt pénzeszközöket lopott volna el.

Az FTX egykor a világ második legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje volt, amit a fénykorában 32 milliárd dollárra (11,3 billió forintra) értékelték. A vállalat tavaly november 11-én kért csődvédelmet, ami akkor sokkolta a kriptovaluták piacát.

A világ egyik legfiatalabb dollármilliárdosává váló, majd egy csapásra mindent elvesztő Sam Bankman-Friedről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A valaha volt egyik legfiatalabb dollármilliárdos, aki egy nap alatt elveszített mindent
Rövid idő alatt és rendkívül fiatalon lett a világ egyik leggazdagabb embere Sam Bankman-Fried, a kriptopiac guruja, akit ma már a legnagyobb csalók között emlegetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik