Tech

Letartóztatták a milliárdost, aki egy nap alatt vesztette el a vagyonát

Craig Barritt / GETTY IMAGES via AFP
Craig Barritt / GETTY IMAGES via AFP

A bahamai rendőrség letartóztatta Sam Bankman-Friedet, a csődbe ment FTX kriptotőzsde alapítóját, és korábbi vezérigazgatóját – írja a TechCrunch. Az Egyesült Államok épp a napokban tett büntetőfeljelentést a szigeten élő üzletember ellen, akinek kiadatását is kérni fogják.

A bahamai főügyész hivatala közölte, a korábbi milliárdost egészen addig őrizetben tartják, amíg hivatalos kiadatási kérelem nem érkezik be. Az ügyben a bahamai miniszterelnök is nyilatkozatott tett közzé, melyben elmondta, a Bahamák és az Egyesült Államok közös érdeke, hogy felelősségre vonják az FTX-szel kapcsolatban álló valamennyi olyan személyt, aki elárulhatta a közbizalmat, vagy megszeghette a törvényt.

Miközben az Egyesült Államok egyénileg emel vádat a volt FTX-tulajdonos ellen, a Bahama-szigetek folytatja saját, átfogó büntetőjogi vizsgálatát az FTX összeomlásával kapcsolatosan. A New York-i ügyészi hivatal közleménye megerősített, a letartóztatás az amerikai kormány kérésére történt.

A vagyona 93 százalékát egyetlen nap alatt elveszítő férfi a tervek szerint a napokban tett volt tanúvallomást az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt. Ügyvédjei tanácsára azonban elutasította az idézéseket.

A bizottság az FTX összeomlásához vezető eseményeket vizsgálja, amelyek eredményeként a kriptotőzsde a múlt hónapban csődöt jelentett, Bankman-Fried pedig kénytelen volt lemondani vezérigazgatói tisztségéről. A csődeljárásra azután került sor, hogy Bankman-Fried titokban 10 milliárd dollárnyi FTX-ügyfélpénzt utalt át a vele kapcsolatban álló kereskedőcégnek, az Alameda Researchnek. A férfi szerint ez csak egy egyszerű félreértés volt, és egyébként sem tud semmilyen szabálysértésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik