Szórakozás

Alultápláltságban halhatott meg egy vegán influenszer

Alultápláltság miatt halhatott meg július 21-én Zsana Szamszonova, 39 éves orosz influenszer, aki az utóbbi időben kizárólag egzotikus gyümölcsökön élt.

„Néhány hónapja Sri Lankán már nagyon kimerültnek látszott, kérték, hogy menjen haza és kezeltesse magát, de inkább lelépett. Később, amikor Phuketen láttam, elborzadtam” – mondta egy neve elhallgatását kérő forrás a 39 éves Zsana Szamszonováról.

A közösségi oldalakon Zhanna D’Art néven szereplő, orosz influenszer a családja és a barátai szerint már jó ideje kizárólag gyümölcsökön élt, Malajziában halt meg, július 21-én, miután végre rászánta magát, hogy orvosi segítséget kérjen, de már túl késő volt – írja a New York Post.

„Egy emelettel fölötte laktam, minden nap attól rettegtem, hogy reggel már csak az élettelen testét találom meg. Meggyőztem róla, hogy kérjen segítséget, de már nem élhette túl” – mondta egy ismerős egy helyi hírportálnak.

Szamszonova halálának okát nem hozták nyilvánosságra, de a nő anyja szerint a lánya egy koleraszerű fertőzésben halt meg.

A vegán influenszer azt állította magáról, hogy az elmúlt négy évben kizárólag nyers, növényi eredetű ételeket és italokat fogyasztott, főként gyümölcsöket, napraforgómag-csírát, gyümölcsleveket. Az ismerősei szerint az utóbbi időben kizárólag az erős bűze miatt hírhedt duráin gyümölcsöt, illetve a jákafa gyümölcsét (angolul jackfruit) ette.

Szamszonova úgy gondolta a táplálkozása abszolút egészséges, sokat beszélt kortársairól, akik szerinte azért néznek ki öregebbnek a koruknál, mert rossz minőségű ételeket esznek, ezért másokat is próbált rávenni, hogy kövessék a példáját.

Bár a Healthline című amerikai lap szerint a nyers növényi étrendnek sok előnye van – mint például a fogyás, egészségesebb szív és keringés, a diabétesz alacsony kockázata – megvannak a maga kockázatai is, ha valaki nem ellenőrzött körülmények között folytatja.

A nyers növényi étrend B12-vitamin, D-vitamin, és kalcium hiányához vezethet, ami miatt anémia, idegrendszeri károsodás, terméketlenség, és paradox módon szívroham következhet be.

Szamszonova követői közül sokan nem hiszik el, hogy az influenszer halálát alultápláltság okozta, úgy gondolják, a nővel a gyümölcsökben lévő vegyszerek végezhettek. A család várja az orvosi vizsgáltok lezárultát, ami majd tisztázza a valós halálokot.

Ha kiderül, hogy Szamszonovával alultápláltság végzett, az övé lesz első ismert eset, mely során valaki nyers vegán étrend miatt halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik