Rácz Jenő a minap az nlc.hu-nak adott interjút másik két hazai vendéglátóval együtt. A séf egyebek mellett arról is beszélt, hogy a kollégáival arra a megfigyelésre jutottak, hogy a vendégek körülbelül 70 százaléka nem valós ételintolerancia vagy -allergiás probléma miatt igényel speciális étrendet, hanem kvázi divatként fogják fel a „mentes” táplálkozás kérdését.
Mi úgy látjuk, hogy nagyon sokan választott elvek alapján étkeznek, amire könnyedén rámondják, hogy gluténmentes, laktózmentes vagy más étrendet tartanak – ami nagy különbség a valódi betegekhez képest
– magyarázta.
Onnan tudjuk meg, hogy a vendégek előre a jelzik az ételérzékenységeket, majd amikor itt vannak, kiderül, hogy például mégsem érzékenyek a halra, csak egyszerűen nem szeretik. Találkoztunk olyan vegetáriánussal, aki nem eszik húst, de a kacsamáj teljesen oké. Sokan pedig egyszerűen csak szeretnének vigyázni a vonalaikra, ezért jelölnek meg speciális étrendet. A kollégáimmal viccesen azt szoktuk mondani, hogy mi nem fitneszterem vagyunk, és nem is betegeket ellátó intézmény.
A séf hangsúlyozta, az éttermeiben degusztációs menüvel dolgoznak, aminek minden egyes fogása önállóan egy alkotás, így inkább nemet mondanak a teljesíthetetlen kérésekre, mintsem leadjanak az élményből és a színvonalból.
Sok esetben rábeszéljük a vendéget, hogy mégse legyen allergiás. Ilyenkor derül ki, hogy ki az, aki tényleges betegséggel küzd. Ha valamit megálmodtam tejjel, vajjal vagy tejszínnel, nem lesz ugyanolyan ízű szójatejjel vagy vegán vajjal. A laktóztablettát már egyébként is feltalálták, amivel a szervezetből hiányzó enzim pótolható. Mi megköszönjük a laktózérzékeny vendégeinknek, ha beveszik étkezés előtt ezt a tablettát
– tette hozzá.