Szórakozás

Összefüggést találtak a denevérek és a death metal énekesek között

Az állatok hét oktávos hangterjedelemmel rendelkeznek, a legalacsonyabbat arra használják, hogy kommunikáljanak egymással. Egy új tanulmány szerint pont úgy, mint a hörgős énekesek.

Egy új tanulmány megállapította, hogy egyes denevérek ugyanazokat a hangképzési technikát alkalmazzák,  hogy egyedi hangot adjanak ki, mint a death metal énekesek – írja a CNN.

A Dél-Dániai Egyetem kutatói a Daubenton nevű, Európában és Ázsiában előforduló denevérfaj technikáit vizsgálták, a kutatás eredménye a PLOS Biology folyóiratban jelent meg kedden.

A denevérek hét oktávos hangterjedelemmel rendelkeznek, míg a legtöbb emlős, köztük az ember hangtartománya maximum három-négy oktáv. A magas hangokat a tájékozódásnál használják, míg a mélyeket a társaikkal való kommunikációnál.

Ez utóbbinak van egy halk morgáshoz hasonlító fajtája, amelyet a gége közvetlenül a hangszálak fölött elhelyezkedő redőiben képeznek, ami elég ritka az állatvilágban, és az embereknél is, csak a death metalban és a tuvani torokénekesek használják.

A denevérek így képesek alacsony frekvenciájú hangokat kiadni, amivel a társaikkal kommunikálnak akár egészen nagy távolságból.

mondta Coen Elemans, a tanulmány vezető szerzője, a Dél-Dániai Egyetem biológiaprofesszora.

A tudósok még nem tudják, hogy egészen pontosan mit „mondanak” a denevérek egymásnak ezzel a morgással.

Brock Fenton, a londoni Western University biológia professzora azt mondta a CNN-nek, hogy több mint 1400 ismert denevérfaj létezik a világon, pusztán a Daubenton vizsgálatával nem lehet tökéletes képet alkotni a technikáról, de a tanulmány egy nagyon fontos lépés a denevérhangok megértése felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik