Szórakozás

Cseke Péter kifejtette, miért hívta meg rendezni Eszenyi Enikőt

MTI / Cseke Csilla
MTI / Cseke Csilla

Mint arról korábban beszámoltunk, Eszenyi Enikő újra rendezhet az ősszel induló új színházi évadban: a Vígszínházból tavaly hatalmas botrány után távozó igazgató a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban kap lehetőséget, ahol A cirkuszhercegnő című darabot rendezi majd. A bejelentését döbbenettel fogadta több vígszínházas színész, akik mérgező légkörre és elviselhetetlen bánásmódra panaszkodtak Eszenyi vezetése idején.

A Blikk most interjút készített a kecskeméti színházat vezető Cseke Péterrel arról, miért kérte fel a munkára Eszenyit. Az igazgató elmondta, nem érzik kockázatosnak a döntést.

Eszenyi Enikő alkotói kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi elnémítása, hanem közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes. Bízunk benne, hogy ha egy harmonikus próbafolyamaton lesz túl a társulat, és januárban kiváló bemutatója lesz A cirkuszhercegnőnek, az a magyarországi színházi világgal foglalkozó közéletnek is jót tesz majd. Talán csökkenthetjük az előítéletek gerjesztette, sokszor felesleges feszültséget.

Hozzátette az Eszenyivel szemben felmerült vádak megítélése nem az ő feladata, és bár a rendezőket mindig a színház vezetőségi tagjaival választják ki, a társulattal erről nem egyeztetnek, és Kecskeméten soha nem is volt szokás, hogy a színészek véleményezzék a rendezőket.

„Eszenyi Enikő egy Kossuth-díjas művész, színész és rendező, akinek a színpadi munkásságát tiszteljük, az ötleteitől és a látásmódjától azt várjuk, hogy egyedi és érdekes bemutatót láthatunk majd Kecskeméten 2022 januárjában. Hiszem azt, hogy harmonikus próbafolyamat lesz a falaink között, ami egyensúlyt teremti a színházi szakmában. Keresztény emberként bízom a megbocsátás erejében, ugyanúgy, ahogy a bűnbánatban is” – mondta Cseke Péter.

Kapcsolódó
Zaklatási botránya után ősszel újra rendezni fog Gothár Péter
A TÁP színházban kap lehetőséget, hogy a nulláról kezdje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik