Szórakozás

„Mint Kelet-Európában 40 éve” – kiakadtak a britek a BBC-re Fülöp herceg miatt

Peter Dazeley / Gettyimages
Peter Dazeley / Gettyimages

Egy kicsit a britek is átérezhették, milyen volt a magyar gyerekeknek, amikor félbeszakították a Disney délutánt Antal József halála miatt, miután a BBC-n semmi mást nem lehetett látni pénteken, csak Fülöp hercegre emlékező műsorokat. A britek annyira kiakadtak a brit közszolgálati adóra, hogy panaszáradatot zúdítottak a televízióra, ami végül kénytelen volt egy külön oldalt létrehozni azoknak, akik amiatt panaszkodtak, hogy túlzásba viszik a fülöpös programokat.

A herceg haláláról szóló hír megjelenése után a BBC1 és a BBC2 törölte az aznapra betervezett műsorait, hogy Fülöpről szóló műsorokat sugározzon. Így nem adták le az EastEnders sorozat soron következő részét, a Gardeners’ World kertészkedős műsor új epizódját, valamint a Masterchef szakácsverseny döntőjét sem.

A BBC1-en és a BBC2-n ugyanazt az adást lehetett látni, míg a BBC4-en semmit sem adtak, csak egy üzenetet, hogy a nézők kapcsoljanak a közszolgálati adó egyes csatornájára. Az emberek azonban ezt nem tették meg. A nézettségi adatok szerint hat százalékkal csökkent a csatorna nézettsége az előző heti számokhoz képest, míg a BBC2 a nézőinek kétharmadát vesztette el – írta a Guardian.

Kapcsolódó
A kazánfűtőként is dolgozó Fülöp herceg narancsosládából került a Buckingham-palotába
Párhetes kórházi tartózkodás után, a Windsori kastélyban péntek reggel 99 éves korában meghalt Fülöp herceg – rá emlékezünk.

Hasonlóan járt az ITV brit televízió is, ami szintén törölte előre betervezett műsorát a herceg halála miatt.

Sokan diktatúratempót kezdtek el emlegetni a műsorváltoztatások miatt. Chris Mullin egykori munkáspárti miniszter „észak-koreai típusúnak” nevezte a BBC közvetítését, mások szerint „totális propaganda tévévé változott” az adó, míg volt, aki szerint „olyan érzés, mint Kelet-Európa 40 éve”.

A péntek este nyertes végül a Channel 4 volt a brit televíziós nézettségben, amit ugyan kritika ért amiatt, hogy megtartották az előre betervezett péntek esti műsoraikat, de végül azok közül került ki az aznap esti legnézettebb műsor: a Googlebox, amiben azt lehet látni, ahogy átlagemberek népszerű brit tévéműsorokat néznek és kritizálnak.

A Guardian pedig megemlítette, hogy a BBC honlapján nem Fülöp herceg halála volt a legnézettebb hír péntek este: az amerikai rapper, DMX halálhíre sokkal több embert érdekelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik