Szórakozás
adásszünet (kacsamesék, )

A pillanat, amikor félbeszakadt a Kacsamesék

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 12. 12. 14:18

Most újra felidézzük a "történelmivé" vált momentumot. Videó.

20 éve, 61 éves korában halt meg hosszú betegség után Antall József, Magyarország rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnöke.

A 80-as évek szülöttei számára egészen más okból emlékezetes ez a nap. Mint minden vasárnap, 1993.december 12-én is Walt Disney-összeállítással jelentkezett a Magyar Televízió. A miniszterelnök halálakor azonban félbeszakították az éppen sugárzott Kacsamesék Gonosz bálna című epizódját, hogy Boross Péter bejelenthesse a gyászhírt.

Ez egy olyan emlékkép, ami sok gyermekben megmaradt, és így kohéziós erővel bíró generációs élmény lett. 18:08 perckor elsötétült a képernyő, majd hosszú perceken át Chopin Gyászindulója szólt.

A tragikus nap gyerekszemmel:

Érdekesség, hogy a Magyar Televízió híradójának akkori főszerkesztője a Walt Disney bemutatja előtt akarta bejelenteni Antall József halálát, de várni kellett, amíg a kormányülésről megérkezik az MTV-be Boross Péter belügyminiszter.

A Kacsamesék-generáció a közösségi oldalakon is összetart, az iWiW fénykorában az egyik legnépszerűbbnek számított a Kacsamesék megszakítása köré tömörülő “Akik nézték a vasárnapi Disney-t,amikor meghalt Antall József!” csoport.

A feltöltő önvallomása: “Én személy szerint akkor és ott azt hittem, Dagobert bácsi halt meg. Para volt.”

Családi videó a bejelentésről:

 

Az idősebb és fiatalabb generáció szemében talán komolytalannak és kisszerűnek tűnhet ez az élmény. Hogy bebizonyítsuk, mennyire maradandó ez az emlék, összeválogattuk a videó alatt található legkifejezőbb hozzászólásokat.

“Durva én is emlékszem ködfátyolosan erre az eseményre… még ma is előttem van, hogy hirtelen elsötétült a képernyő, aztán anyu egyszer csak megjelent, hogy bemondta a rádió, hogy meghalt Antall József. Aztán vártam, és órákig reménykedtem, hogy folytatni fogják, de aztán mégsem.”

“Még most is kiráz a hideg, annyira sokkoló volt. Emlékszem utána egy hétig csak háborús gyászos filmeket vetítettek, és minden nap volt pár perces bevágás, amikor Antall József arcát mutatták, miközben szomorú zene szólt. Valószínű a televíziós gyász végén volt egy olyan,hogy a kamera elkezdett az arcára közelíteni, én meg menekültem ki a szobából, mert azt hittem kijön a Tv-ből. Ez így visszagondolva vicces, de akkor nem volt az.”

“Erre én is emlékszem. Ültem a szobában, egyedül, ettem valamit, talán zöldbablevest. Boldog voltam, egész nap a délutánt vártam. Sötét volt, és akkor hirtelen megszakadt az adás és benyomták ezt a kísérteties zenét. Eléggé megijedtem, rohantam ki anyához és követeltem hogy csináljon valamit, mert én nézni akarom a mesét. Nagyon ijesztő volt: 5 évesen, egyedül, sötét szobában ilyen zenét hallani. Brrrr, még most is kiráz a hideg.”

“Ez egy igazi lelki törés volt akkor nekem is. 9 éves múltam, és már egy hete vártam az újabb kacsameséket. Meglepően olvasom, hogy ezzel a sokkal nem vagyok egyedül.”

“Bennem csak a gyászzene maradt meg. Akkor tizenegy voltam, és már annyit emlegették korábban a tévében Antall József nevét, hogy idegesen beszóltam, ami eszembe jutott: biztos ő az oka, hogy nem nézhetem a mesémet. aztán meglepődtem, mikor mondták, hogy igen.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.