Szórakozás

Bezuhant a liftaknába, leesett a hajóról, véletlenül elsült a fegyver – így haltak meg a Barátok közt szereplői

RTL Klub
RTL Klub
A Barátok közt karakterei között is legalább olyan furcsán osztja ki a lapokat az élet, mint a valóságban. Csak náluk nem a sors keze gondoskodik a szálak elvarrásáról, hanem az íróké. Vannak köztük jó páran a sorozat huszonhárom éves történetében, akik kifejezetten furcsa halált haltak – mivel nemsokára véget ér a sorozat, listába vettük őket. Van köztük olyan is, aki a bizarr halálesetekért járó Darwin-díjra is esélyes lehetne.

Kezdünk rögtön egy kivétellel: a Mátyás király tér antihősét, Berényi Miklóst lehetetlen elpusztítani, pedig az évek alatt többször meglőtték, jeges vízbe akarták fojtani és még egy házat is rárobbantottak. Mikor Szőke Zoltán húsz év után – amit kis túlzással Berényi Miklós bőrébe bújva élt le – megunta a szerepét, karakterét úgy írták ki, hogy a családi vállalkozás megmentése érdekében magára vállalta az általa épített gyermekfalu felrobbantását, ami miatt börtönbe kellett vonulnia. De előtte még gyorsan elvette dr. Balogh Nórát negyedjére, hogy megmentse vele a kft.-t, ami korábban ő maga volt.

Ám nem lehet minden karakter olyan szerencsés, hogy rácsok mögötti túlélőként írják ki a sorozatból. Lássuk azokat, akik baleset vagy gyilkosság áldozatai lettek.

Berényi András

A középső Berényi-testvér sokáig a sorozat állandó szereplője volt. A történet szerint a kft. aranyszívű építészeként az árvaház helyére épített Mátyás király téri lakóháznak ő volt a tervezője. Amikor az őt alakító R. Kárpáti Péternek a 2010-es évek elején felmondtak, nézők tömegei követelték, hogy a karakter térjen vissza.

Amiben nincs is semmi meglepő, hiszen

  • méltatlan véget ért a karakterének élete,
  • számos alkalommal mutatott példát a nézőknek – például amikor sajátjaként nevelte legkisebb fiát, Bandikát még azután is, hogy igazából bátyja, a cégalapító Zoltán gyereke, vagy amikor egy egyetemi kapcsolatából született lányát is befogadta, miután az tiniként megismerkedett vele.

András hivatalos volt egy estélyre, amit egy épület tetején tartottak. 2008-ban jelent meg a Mátyás király téren Andrásék németországi féltestvére, Berényi Attila, aki a családi vállalkozásba is rögtön bekapcsolódott. Ez Miklósnak nagyon nem tetszett, ezért bérgyilkosokat fogadott féltestvére megölésére. A megbízást a tetőn rendezett bulin tervezték végrehajtani.

Attila végül nem tudott elmenni a rendezvényre (pedig üzletileg fontos lett volna a kft.-nek), ezért András helyettesítette. A bérgyilkosok – akiket Miklós le is akart állítani, mikor megtudta, hogy András helyettesíti Attilát a partin – végül a névtábla alapján azonosították be a célpontot, Andrást kezdték el sarokba szorítani, aki megbotlott és leesett a tetőről.

Miklós nem csak a testvérét, de feleségét, Nórát is elvesztette az ügy miatt egy időre, aki aztán új szerelemre talált az eredeti célpont, Berényi Attila személyben.

Attila később András özvegyének, Berényi Julinak a párja lett. Viszonyuk még András halála előtt kezdődött, és Miklós részben emiatt akarta megöletni Attilát, tehát a kapcsolatuk is közrejátszott András tragédiájában.

Berényi Ákos

Berényi Zoltán és Claudia fia, a felnőttkor küszöbén álló Ákos a sorozat indulása után három évvel halt meg úgy, hogy szintén egy házról esett le.

Fenyvessy Sándorral, a Claudiát akkoriban behálózó szélhámos ügyvéddel meglátogattak egy építkezést, ahol az Oberfrank Pál által alakított ügyvéd először kilógatta Ákost az épületből, miközben megfenyegette, de aztán meggondolta magát, és nem lökte le. Végül Ákos olyan balszerencsésen lépett rá egy fémhengerre, hogy attól esett le a tetőről. Szóval gyakorlatilag egy üzemi balesetben halt meg. Nehéz eldönteni, hogy Ákos vagy András zuhanása a balszerencsésebb.

Érdekesség, hogy az őt alakító Somorjai Tibor később a konkurens Jóban Rosszban szereplőjeként is feltűnt.

Varga Brigitta

Bár a Kántor Zsuzsa által alakított karakter csak egy évig szerepelt a képernyőn a 2000-es években, abban az időszakban ő volt Kertész Géza barátnője. Ha a Barátok közt szereplői közül Darwin-díjakat kéne szétosztanunk, az egyiket ő kapná.

A sorozat alkotói ugyanis nem bonyolították túl a karakter kiírását a sorozatból: egyszerűen csak nem érkezett meg a lift, amire várt. De a liftajtó azért kinyílt, Varga Brigitta pedig belépett rajta, és természetesen leesett a liftaknába, ahol szörnyethalt.

Kertész Vilmosné Magdolna

Talán mindenki Magdi anyusa produkálta a legdurvább zuhanást a Barátok közt történetében, amikor Fodor Zsóka karakterét egy évtized után, 2009-ben kiírták a sorozatból. Magdi néni egyszerűen csak takarított a Mátyás király téri lépcsőházban, amikor észrevett egy galacsint, visszafordult, hogy felvegye, de kifordult a lába, emiatt lezuhant a lépcsőn. A karakter azóta többször is visszatért már vendégszereplőként – visszaemlékezésekben vagy szellemalakban.

Vida Rudolf

Barta Zsolt üzlettársa és öccse, Krisztián egykori katonatársa, a 2010-es évek egyik fontos mellékszereplője volt. A Csórics Balázs által alakított Rudit szintén az oroszlánszíve vitte a sírba. Rudi Barta Krisztián és Fekete Aliz esküvőjén zuhant le egy hajóról, amikor próbálta megfékezni a bedrogozva dühöngő Bokros Ádámot. Az epizódot 2018-ban sugározta a csatorna.

https://www.youtube.com/watch?v=7Wp965NMtEI

Novák Csaba

Novák Laci focista fia a sorozat indulásakor állandó, majd visszatérő szereplője volt a sorozatnak. Végül a Kővári Tamás által alakított karaktert 2012-ben írták ki a sorozatból. Egy autóbaleset áldozata lett az M1-esen, amikor éppen Németországból hazafelé tartott egy családi szülinapra.

RTL Klub Novák Csaba (Kővári Tamás) beköltözés közben a sorozat első, 1998-as epizódjában

Egresi Antal

Dósa Mátyás által életre keltett Tóni a kétezres évek közepén volt állandó szereplő. A nézők utcagyerekként ismerhették meg, akit Nóra és Miklós annyira megszeretett, hogy örökbe is fogadták – egy olyan időszakban, amikor Nóra még azt hitte magáról, hogy meddő, ezért nem eshet teherbe. Tóni szintén autóbalesetben halt meg. Vele volt barátnője is, Temesvári Noémi, aki túlélte az ütközést. Magdi anyushoz hasonlóan azóta ő is visszatért már a képernyőre szellemként.

Schneider Róbert

Pásztor Tibor alakításában megjelenő Schneider Róbert az egyik újabb szereplő, a sokáig titkolt németországi féltestvér, Berényi Ágnes nevelt fia volt. Nem sokkal azután, hogy elvette Nórát, összeszólalkozott Liza nevű mostohatestvérével, aki egy gyertyatartóval úgy fejbe vágta, hogy a karakter életét vesztette. Mindez 2016-ban történt, Berényi Miklós 2018-as halálközeli álmában ő is megjelent szellemalakban.

RTL Klub

Schneider Ludwig

Zubornyák Zoltán karaktere az előbb említett Róbert édesapja volt, akit egy veszekedést követő dulakodás közben felesége, a Gubík Ági által alakított Berényi Ágnes véletlenül lelőtt a fegyverével.

RTL Klub Berényi Attila (Domokos László) és Schneider Ludwig (Zobornyák Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik