Szórakozás

A Meghan-interjú utórengése: a gesztikuláló Oprah-ból és a királyi családból is mém lett

Harpo Productions / Joe Pugliese / Getty Images
Harpo Productions / Joe Pugliese / Getty Images
A hetekkel korábban beharangozott, Meghan Markle-lel és férjével, Harryvel készült Oprah-interjú mémek tömegét eredményezte. Mutatjuk a legjobbakat!

Meghan Markle és Harry herceg CBS-interjúja történelmi jelentőségű, hiszen korábban talán csak Diana beszélt arról a sajtónak, mennyire toxikus a palotában élni. A pár beleegyezett, hogy csatlakozzon Oprah Winfrey-hez egy közel kétórás beszélgetésre: a műsorvezető elsősorban arra volt kíváncsi, miért döntöttek úgy, hogy leválnak a királyi családról, és a titulusuk, valamint az anyagi támogatásuk nélkül élnek tovább. Az interjú közben felvetődtek olyan súlyos témák is, minthogy Markle-nek sokáig öngyilkossági gondolatai voltak, ezek megszületéséhez hozzájárultak az angol bulvárlapok álhíresztelései is. De olyan történeteket is megismerhetünk Markle-nak köszönhetően, hogy például sógornője, Kate Middleton megsiratta Markle-t még az esküvője előtt, pedig a brit bulvárlapok ennek szöges ellentétét állították, amit aztán a királyi család nem igyekezett megcáfolni.

A beszélgetést itt foglaltuk össze, mostani cikkünkben az interjú nyomán megjelent mémeket gyűjtöttük össze. A téma komolyságát tekintve többen is kiemelték, mennyire káros, hogy egy ilyen hangvételű beszélgetésből, melynek fő témái között szerepel a rasszizmus és az öngyilkossági gondolatok, képesek viccet csinálni az emberek. Ám ha eltekintünk az interjú tartalmi részétől, tényleg nagyon szórakoztató és kreatív alkotások jöttek létre – nem mellesleg így azokhoz is eljutnak az üzenetek (fogyaszthatóbb formában), akik egy komolyabb szalagcímet figyelmen kívül hagynak.

Korábban a témában
Rasszista, kirekesztő, érzelemmentes – Meghanék interjúja után ezt hihetjük a brit királyi családról
A vártnál is mélyebb és őszintébb lett Harry és Meghan interjúja Oprah Winfrey-vel: a sussexi pár elmondta, miért távoztak a családból és arról is, milyen szinten van jelen a rasszizmus Erzsébet királynő házában.

Oprah gesztusai

Tematikusan lebontva szedtük össze a mémeket, az első adagban Oprah-ra fókuszálunk. Már korábban is tudtuk róla, hogy hihetetlenül karizmatikus, megnyerő személyiség, és nincs ember, aki ne adna neki interjút, pláne, hogy bármi, amihez hozzáér, azonnal arannyá változik. A Markle-lel és Harry herceggel való beszélgetéskor is hozta a profi riporter formáját, viszont annyira teátrálisan reagált néhányszor, hogy az is csoda, hogy ennyi mémmel megúszta.

Az egyik alkalommal például feltartott kezekkel rázta a fejét, mert nem hitte el, amit hall az interjúalanyoktól. Az egyik legnépszerűbb tweet mindössze egy mondatból áll, de jól összefoglalja az interjút azzal, hogy „Oprah egyik reggel felkelt és úgy döntött, itt az ideje, hogy lehúzza a vécén az angol királyi család jó hírét. És ezután meg is tette, egyetlen interjúval”.

Különben ez a két kiragadt képkocka már önmagában mémért kiált:

Ezt a két fotót minimális kreativitással bármilyen kontextusba be tudjuk illeszteni. Ezt az egyik twitterező is kiemelte, mondván, senki se lepődjön meg, ha innentől kezdve agyonhasználja majd őket, hiszen mindenhez tökéletesen passzolnak. A másik dolog, ami feltűnt a nézőknek, hogy a műsorvezető mintha minden egyes mondatra direkt drámaian felkapná a fejét, és arra apellálna, hogy reakciójával még több információt megszerezzen. Ezt beszéli el az a tweet is, ami szerint Harry állít xyz dolgot, majd Oprah miatt ezekből lesz külön X Y Z a hatás kedvéért.

Olyan mém is született, amiben azon poénkodnak, hogy Oprah-n látszik, végig abban mesterkedett, hogy minél több szaftos sztorit szedjen ki a párból.

Oprah: Ezt ki mondta? Meghan: Nem fogom elárulni. Oprah: Rendben, tiszteletben tartom. Harry, áruld el, ki mondta ezt neked!

Az egyik legdurvább mémben a fuck, marry, kill nevű játékot veszik elő, aminek lényege, hogy három opcionális személy közül ki kell választanunk, hogy kihez mennénk hozzá, kivel feküdnénk le, és kit ölnénk meg, nyilván csak teoretikusan. Oprah fotójához valaki ezt a három opciót írta a játék kedvéért: Erzsébet királynő, Fülöp herceg és Margaret Thatcher, miközben Oprah és Markle is rémült arcot vág.

De van, aki szerint Winfrey-nek tényleg olyan erőteljes reakciói voltak, hogy azt hitte, éppen leverni készül valakit.

II. Erzsébet, a vlogger

Elég hamar kiderül az is, hogy az egész királyi családdal mint intézménnyel problémáik és folyamatos harcaik voltak. Markle és Harry azért hangoztatták, hogy nincsenek haragban a királynővel, Harry nagyanyjával, viszont ez senkit sem tántorított el attól, hogy mémmé tegye II. Erzsébetet. Az egyikben például azt a helyzetet képzelték el, hogy a királynő leül a webkamerája elé, és YouTube-videóban számol be a saját nézőpontjáról az interjúval kapcsolatban úgy, mintha csak egy influenszer lenne, aki épp bajba keveredett valami miatt.

Sziasztok srácok, jelenleg nagyon sok pletyka kering velem kapcsolatban, úgyhogy szerettem volna megosztani veletek az igazságot

– írja a bejegyzés.

Egy másikban arra koncentrálnak, hogy Erzsébet királynő már készíti az iPhone-jának jegyzet applikációjában megírt nyilatkozatát, amit nemsokára élesít a hivatalos közösségi oldalán. Ezt a sztárok is szokták, hogy olyan benyomást keltsenek, sokat agyaltak a megfogalmazáson, miközben mindenki tudja, hogy szinte mindig a menedzsmenttől érkezik a szöveg, amit a posztolás előtt többen jóváhagytak.

Emlékszik még valaki arra, amikor Will Smith feleségéről kiderült, hogy viszonyt folytatott valakivel a házasságuk alatt, és ez kitudódott? A problémájukat végül nyíltan, kamerák előtt beszélték meg Jada Pinkett Smith beszélgetős műsorában. Akkor úgy nyilatkozott a követőinek, hogy problémáik vannak a házasságukban, ezért férjével irány a Red Table Talk (azaz a műsora), hogy tisztázhassanak mindent.

Kapcsolódó
Will Smith felesége egyenes adásban mondta el férjének, hogy viszonya volt
Jada Pinkett Smith saját műsorában beszélték ki a dolgot.

Na, Erzsébet királynőt is ide száműzték a twitterezők, szerintük már jövő héten ott fog ülni, hogy kibeszélje sérelmeit a Smith családdal.

Itt egy másik verzió, ahogy Willow és Jada Pinkett Smith közrefogásával üldögél a királynő:

A királyi család intézményének „leleplezése”

Mivel sosem nevesítették, hogy éppen kiről beszélnek, Harry és Meghan sokszor egységesen a királyi családra hivatkozott. Az interjúban Markle részletezte, hogy rasszista kijelentések is elhangzottak vele kapcsolatban, és elmesélte, hogy volt, aki az első terhessége idején azon aggódott, hogy a gyerekük, Archie bőrszíne elég fehér lesz-e. Ez a mém egy kiragadott fotó a Family Guy nevű animációs sorozatból, a képen egy bőrszíneket ábrázoló táblázat látszódik, ami alapján próbálja valaki besorolni a főszereplőt. A bejegyzés szövege: a királyi család, ahogy azon tanakodik, hogy Archie kapjon-e titulust vagy sem.

Egy másik vicces poszt nem igényel különösebb magyarázatot, ha annyit elmondunk, hogy így nézték az interjút a család PR-menedzserei:

Ahogyan itt is ugyanez a poén, csak éppen egy másik jelenettel, amiben A hivatal című sorozat humánerőforrás-osztályának egyik tagját alakító színész ennyit mond, mikor Markle szól neki, hogy segítségre van szüksége:

Várjuk csak ki, hogy mi fog történni

– utalva arra a momentumra, amikor Markle elmagyarázza, hogy sosem kaptak segítséget a királyi családtól annak érdekében, hogy megvédjék őket a bulvárlapok támadásaitól és hamis híreszteléseitől.

Mások azon szórakoznak, hogy az amerikaiak lerombolják a brit monarchiát mindössze azzal, hogy valaki elcsepegtetett pár infót nekik. Magyarul nehéz átadni, de a lenti tweetben szereplő „spilling the tea” egyszerre jelenti azt, hogy valaki pletykál, kiadja mások titkait, ezzel rosszba hozva őket, illetve szó szerint kiönteni a teát, ami 1773-ban meg is történt és bostoni teadélután néven lett híres és ami legvégülis az Amerikai Egyesült Államok megalakulásához vezetett.

Szóba került a Briliáns elmék nevű sorozat is, amiben Meghan Markle-t megismer(het)te a világ. A műsor 2011-ben indult, és egy mém egy dominószerű ábrán szemlélteti, hogy a sorozattal együtt elindult egy lavina, ami odáig vezetett, hogy tíz évvel később összeomlott a brit monarchia:

De az egyik kedvencünk, amiben Markle teát tart a kezében, és közben sanda tekintettel ez a felirat látszódik felette:

Úgy hallottam, ti angolok szeretitek a teát

– ami szintén az előbb említett „spill the tea” kifejezésre utal.

Diana hercegné

Harry-ék elárulták, hogy miután függetlenedtek a királyi családtól, az anyagi támogatást is megvonták tőlük, így kénytelenek voltak abból a pénzből élni, amit Harry anyja, az egykori Diana hercegné hagyott fiának. Erről a szálról sem feledkeztek el a twitterezők, ahogy Diana kárörvend a királyi családon, legfőképpen exférjén, Károly hercegen. Például ezen a fotón, amin azt mondja, hogy „szóljatok róla Károly hercegnek. Akarom, hogy tudja, én voltam!”

Kicsit morbid, de szintén ide tartozó mém szerint Diana a sírban is támogatóbb, jobb szülő, mint Károly jelenleg:

Egy olyan is született, amiben azt ábrázolják, hogyan figyeli az eseményeket Diana a mennyországból:

Ez pedig egy összekacsintás Dianától, akit szintén kiutált a királyi család az évek alatt, míg házasságban élt Károly herceggel:

Itt van Mickey egér is, aki csak ennyivel kommentálja az eseményt, utalva az örökségre:

Egy meglepetés, ami jól jön még később!

 

A korona, mármint a sorozat

Természetesen nem lehetett kihagyni akkora ziccert, hogy a királyi család életén alapuló sorozat ne keveredjen valahogy ide. Azt kell tudni A koronáról, hogy a királyi család egytől egyik határozottan elutasítja a létezését és igyekszenek tudomást sem venni róla. Kiderült, hogy van, akinek egyáltalán nem szúrja a szemét a műsor: Harry legutóbb James Cordennel bohóckodott egy interjúban, ahol elmondta, szerinte semmi baj nincs a sorozattal, hiszen nyilvánvalóan a fikció műve. Néhány mém pedig arra fókuszál, hogyan jegyzetelik az interjút a sorozat készítői:

Mások szerint így várták már a készítők, hogy végre bemutassák a beszélgetést, hogy abból elkészülhessen a következő évad forgatókönyve:

Amint meghallották Oprah hangját a CBS csatornán vasárnap este, mindent eldobva szaladtak is a tévé elé, szó szerint:

A műsor közben pedig így jegyzeteltek és kombináltak a Harry-ékről szóló évadhoz, a következő mém szerint:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik