Szórakozás

Rasszista, kirekesztő, érzelemmentes – Meghanék interjúja után ezt hihetjük a brit királyi családról

Harpo Productions/Joe Pugliese via Getty Images
Harpo Productions/Joe Pugliese via Getty Images
Történelmi jelentőségű interjút adott a CBS-nek Meghan Markle és férje, Harry herceg, akik Oprah Winfrey-vel beszélgettek arról, miért fordítottak hátat a brit királyi családnak és nekik kijáró privilégiumoknak. Kiderült, Markle többször öngyilkos akart lenni lelki magánya miatt, és hogy fiuk, Archie Harrison születése előtt már a gyerek bőrszínén polemizált a család. Ez alapján egyre világosabb, hogy a hercegné pár éve kvázi segítségért kiáltott egy interjúban.

2019. november 18-án az Entertainment Tonight lehozott egy anyagot Meghan Markle-ről, aki egy afrikai útjukról készült dokumentumfilmben interjút adott a lapnak. Az újságíró megkérdezte tőle, miként érzi magát pár hónappal fia, Archie Harrison születése után.

Nőként ez nagyon sok nekem. Mindegy, hogy épp friss házas vagy, esetleg most lettél anya. Egyébként köszönöm a kérdést, nem sokan kérdezik meg, hogy én hogyan érzem magam – mindenesetre elég nehéz megélni mindezt a színfalak mögött

– fogalmazott akkor. Hogy ez a ködös megfogalmazás mit is jelentett pontosan, arra 2021. március 7-én kaptunk választ. Igaz, már korábban látni lehetett a jeleket, hiszen Meghan és Harry néhány hónapja otthagyták a brit királyi családot, hogy saját útjukat járhassák, immáron Los Angelesben. Az azóta eltelt időben többször beszéltek arról, hogy a mentális egészség rendkívül fontos, noha a brit bulvármédia nem volt partnerük ennek fenntartásában. Harry kifejezetten nehezen élte meg ezt az egészet, miután szerinte az édesanyja, Diana hercegné halálát eredményező balesetet is bulvármádia nyomása okozta.

Az Oprah-interjú sok mindent helyre tett, de főként azt, hogy a brit bulvármédia Meghan ellen indított hadjárata nemcsak a független újságírás számára volt káros, de a hercegi pár mentális egészségére is.

A pukedlizés nem csak a külvilágnak szól

Harry megkérdezte tőlem az autóban, miközben mentünk a királynőhöz, hogy tudok-e pukedlizni

– emlékszik vissza Erzsébet királynővel való legelső találkozására Markle. Mint azt Oprah-nak mesélte, nem volt különösebben ideges amiatt, hogy a királynővel kell majd cseverésznie, a formalitásokat viszont nem lehetett elhagyni. Markle ezt először nem értette, hiszen mégiscsak párja nagymamájáról van szó, úgy gondolta, a formaságok alapvetően a külvilágnak szólnak. Visszaemlékezése alapján, amikor megérkeztek a Buckingham-palotához, Sára yorki hercegné, András yorki herceg felesége fogadta őket, aki odarohant a hercegnéhez, hogy készen áll-e a nagy találkozóra és megkérdezte, megy-e a pukedlizés.

A királyi csevej végül a mély tiszteletadás jegyében zajlott le, Meghan szerint mindenki nagyon kedves volt vele. A formaságok azonban egyre inkább körülölelték a sussexiek mindennapjait: az esküvőjük totálisan a külvilágnak szólt (ezzel tisztában is voltak), így ők három nappal hamarabb összeházasodtak egy magánünnepségen, ahol a család nem volt jelen, csak a canterburyi érsek. Az otthonukban is az ott készült házassági papír díszeleg a falon.

Danny Lawson – WPA Pool/Getty Images

Nem szól szám, nem fáj fejem. Meghan eleinte ebbe a hitbe ringatta magát a család híresen különös médiához fűződő kapcsolata alapján.

Abban a hitben voltam, ha nem reagálok a sajtóban megjelenő vádakra, védve leszek

– mesélte Meghan Oprah-nak. Ezen a ponton mesélte azt is, hogy nagyon fontos különbséget tenni a királyi család és a családot irányító igazgatói háló között. Erzsébet szerinte mindig is kedvesen viselkedett vele, de senki nem tanította meg neki, miként kell hercegnéként viselkedni.

Rasszizmus a palotán belül

Mikor a hercegné terhes lett első gyerekével, egyedül maradt a Frogmore-birtokon. Tájékoztatták arról, hogy a gyerek nem kap hercegi rangot, a biztonságáról sem fognak úgy gondoskodni, ahogy az elvárható volna.

Az a gondolat, hogy a család első színesbőrű tagját nem nézik jó szemmel, megrémisztett és nagyon sok fájdalmat okozott

– mondta Markle, aki tudta, a bulvársajtótól nem lenne nyugta a gyereknek sem. A hercegné elmondta, hogy

számos beszélgetés volt arról, hogy Archie Harrison vajon mennyire lesz sötét bőrszínű.

Itt már Oprah is csak annyit tudott kérdezni: „Hogy micsoda?”. A bőrszínt érintő beszélgetésekre Meghant nem hívták meg, Harry beszélt neki ezekről, de a pár azt állítja: a család megváltoztatta a hercegi címet érintő szabályzatot, ami alapján alanyi jogon járt volna a gyereknek a rang és az ezzel járó védelem. Magyarázatot nem adtak a változtatás okára.

A gyerek sajtó előtti bemutatásához sem ragaszkodtak volna Meghanék, de kötelezték őket erre, végül Harry hozta ki az újszülöttet karjaiban.

Dominic Lipinski – WPA Pool/Getty Images

Winfrey kérdéseire Meghan nem árulta el, kik aggodalmaskodtak a bőrszínen. Kiderült, hogy Meghannek az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében, segítséget is kért a palota legfelsőbb embereitől, hogy vigyék kórházba, rehabilitációra, mert mentálisan teljesen kikészült.

Elutasító választ kapott, mondván „ez nem vetne jó fényt a királyi családra”. Harrynek elmesélte, hogy öngyilkos gondolatai vannak, mert attól félt, ha nem mondja el senkinek, véget is vet az életének.

Mint mondta, fogságban érezte magát. Ezen az sem segített, hogy az esküvő után az útlevelét, a hitelkártyáját és a jogosítványát is elvették tőle, mintha személyként megszűnt volna létezni. Ez a fajta elszigeteltség megtette a hatását, amire a sajtó is rátett egy jó nagy lapáttal: sorra jelentek meg a brit bulvármédiában a Meghant negatív színben feltüntető írások, amelyre a palota sajtócsapata semmilyen módon nem reagált, sőt, Meghan szerint pontosan ők voltak azok, akik ezeket az álhíreket fenntartották.

„Nem fogom az életemet félelemben leélni. Igen nagy szerepük van abban, hogy a rólunk szóló hamis állításokat felszínen tartsák a médián belül” – vallja a hercegné, aki ez alapján úgy gondolja, számíthatott rá a palota, hogy nem maradnak csöndben.

A bulvárból Meghan ellen irányuló – számos alkalommal rasszista élű – hadjárat erős párhuzamot mutat a ’90-es évek brit sajtójának működésével, amikor Diana és Károly válása után a legtöbb angol napilap azzal volt elfoglalva, hogy a hercegnét ki mellett látták. Ékes példája volt ennek Diana viszonya az egyiptomi multimilliárdos Dodi Al-Fayeddel (akivel együtt haltak meg a tragikus párizsi baleset során): hosszú hónapokig cikkeztek egy esetleges lánykérésről, és az ezzel járó lehetséges történésekről – például, hogy Harry és Vilmos a Közel-Keletről kap féltestvért, ami bizonyos módon felkavarhatja a királyi családot.

Mathieu Polak/Sygma/ Sygma via Getty Images

Harry: apám és a bátyám is csapdába került

Nem csak Meghan mesélt Oprah-nak: az interjú egy pontján Harry megjegyezte, hogy idővel elkezdte látni az összefüggést anyjával és feleségésvel történtek között. Érezte, amennyiben a sajtó tovább zrikálja Meghant, abból szörnyű bajok lehetnek.

Azt mondták, segítséget kértek a családtól, de nem kaptak támogatást, emiatt döntöttek a távozás mellett – egyébként soha nem menekültek volna el, ha bármilyen módon kiálltak volna mellettük. Harry szerint a távolságtartás annak tudható be, hogy a királyi család tradicionálisan tart a bulvársajtótól. Ők viszont szembeszálltak velük többször is, amikor átlépték a határt, de ekkor sem kaptak támogatást a rokonaiktól.

Láthatatlan szerződésnek nevezzük. A család sokszor teljes hozzáférést ad a bulvársajtónak abban a reményben, hogy jó színben tüntetik fel őket a cikkekben. Ez a félelem generációk óta létezik nálunk.

A pár és a család közti viszony a háttérbe vonulás óta felemás: Harry azt mondja, a királynővel soha nem beszélt annyit és olyan jókat, mint az elmúlt hónapokban, apjával viszont romlott a viszonya, mióta félrevonultak királyi teendőik mellől.

Apám és a bátyám csapdába esett. Nem tudnak kitörni ebből az egészből. Együtt tudok érezni velük.

Elmondta, hogy Károly herceg a hívásait sem fogadta hónapokig, rettentő sokat kell dolgozniuk azon, hogy újra rendes legyen a kapcsolatuk. Vilmossal jó a viszonya, de különböző utakon járnak.

A harag nemcsak lelki, de anyagi sebeket is ejtett a királyi családdal való kapcsolatukon: ahogy bejelentették a kilépést, minden támogatást megvontak tőlük, egyedül anyja, Diana örökségéből tudtak elindulni a Los Angeles felé tartó úton. Harry azt mondja, kizárólag biztonságot akart feleségének és kisfiának – valamint születendő lányuknak, akinek a nemét ebben az interjúban árulták el –, de Meghan nélkül ő sem tudott volna soha az életben kiszabadulni abból a csapdából, melyet korábban emlegetett.

Anyám látta, hogy ez bekövetkezik, és el sem tudom képzelni, milyen nehéz lehetett neki ugyanezt egyedül végigcsinálnia. Mi legalább itt vagyunk egymásnak. Szerintem haragudna amiatt, ahogy alakult a dolog, de ha élne, azt szeretné, hogy boldogok legyünk.

Harpo Productions/Joe Pugliese via Getty Images

A palota hallgat, mint a sír

Az interjút leadása után hétfő reggel lehetett arra számítani, hogy a palota valamilyen hivatalos közleményt kiad az interjú kapcsán, ám ezt délig nem tették meg. Beszédes, hogy a Times néhány hete megjelent cikkére, miszerint Meghan zaklathatta verbálisan a palota alkalmazottjait, azonnal reagáltak, mondván, ideje kivizsgálni az ügyet – holott az írások semmifajta konkrétumot nem tartalmaztak. Ennek apropóján CNN megpróbált utánajárni azoknak a bizonyos forrásoknak, akiknek az állításait tényként közölte a Times, de semmi kézzelfoghatót nem találtak.

Nem kizárt, hogy valamilyen formában érkezik reakció az Oprah-interjúra, de bizonyos források szerint előbb Erzsébet királynővel vitatják meg, hogy ez milyen formában történhet meg.

Mindenesetre a világ felbolydult az elhangzottak után: Serena Williams, világbajnok teniszező érzelmes sorokkal reagált:

Szeretném, ha Meghan lánya, az én lányom és a te lányod is olyan társadalomban nőne fel, ahol a tisztelet alapvető jog. Meg, nagyon büszke vagyok rád, hogy ennyire bátor vagy. Tudom, hogy soha nem könnyű annak lenni. Erős vagy, te és Harry is. Szeretlek titeket. Barátotok, S.

Nem kérdés, hogy ez az interjú alapjaiban változtatja meg a királyi családról alkotott képet, mert például az elmúlt évtizedekben hiteles forrásból még nem lehetett így hallani a rasszizmus jelenlétéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik