Szórakozás filéző

Gyors és egészséges – tészta formájú zöldségek (x)

Nem jellemző napjainkban, hogy kézzel, otthon készítjük magunknak a tésztát, pedig nem egy hatalmas ördöngösség. A klasszikus változatokhoz bőven elég a tojás és a liszt elegye, amit kedvünkre formázhatunk. Természetesen, ahogyan más tésztaféléknek, így itt is végtelen féle-fajta van. Különböző adalékanyagokkal, fűszerekkel, állagjavítókkal tudjuk befolyásolni azt, hogy milyen legyen a végtermék. Korábban a formákról írtunk, most az alapanyagokat fogjuk górcső alá venni.

Nagyanyáink és anyáink még sokkal megengedőbbek voltak az alapanyagokat tekintve, viszont az új trendek a liszt- és állati alapanyagok elhagyását hajszolják, világunkban egyre több a vega, vegán, tudatos étrenddel rendelkező ember, így a gyártók is ezen igények felé kezdik eltolni a termékeik skáláját.

Az egészséges életmódot hajszolva az sem elhanyagolható, hogy milyen nyomelemeket és egyéb dolgokat viszünk be a szervezetünkbe egy-egy étkezéssel, egyre jobban odafigyelünk a rostokra, a fehérjékre. A tésztára alapvetően köretként gondolunk, ami hiba, hiszen ha minden szükséges dolog megtalálható benne, miért ne helyettesíthetné a főételt? Valljuk be magunknak, nem kívánunk minden  kiadós edzést követően csirke-rizs kombót.

Forrás: Bonduelle

Tudatosan, jót, finomat

Az érzékenységek mellett természetesen arra is gondolnunk kell, mennyi bevitt kalóriát és egyéb dolgot spórolunk meg azzal, ha a főételünk valójában nem is lisztből készül. Mondhatni teljesen felesleges különböző maglisztekkel és egyebekkel foglalkoznunk, amikor már van megoldás erre. De ki hallott már zöldségről tészta formában?!

Vannak gyártók, amik egy lépéssel előrébb járnak ezekben a dolgokban, mint például a Bonduelle, a Légumio termékpalettájával, amikben zöldségekből készült szószok mellett a újradefiniálja éppen a piacot, mondhatni új formában újítja meg a tésztapiacot, hiszen

  • vöröslencséből és répából pennét
  • borsóból és cukkiniből rigatonit
  • csicseriborsóból és kukoricából pedig fussilit készített.

Ehhez különleges technikára van szükség, az otthoni reprodukálás nem kivitelezhető, ellenben minden szempontból megfelel, azoknak akik a mentes- és egészséges táplálkozást részesítik előnyben, vagy csak sportolás után szeretnének színezék, tartósítószer, fehérje- és rostdús ételt enni, feleslegesen bevitt kalóriák nélkül. Hiszen a zöldségek és hüvelyesek ilyen formájukban tésztahelyettesítők, tökéletes elegyet alkotnak az új elvárások színterén, magas fehérje és rozstartalommal rendelkeznek, gluténmentesek, így érzékenyebb gyomrú társaink is ehetik, mellőzi a tradícionális tésztákra jellemző búza/liszt ízt, a különböző fajtákat pedig bármikor lehet váltogatni, így sosem lesz unalmas az étkezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik