Szórakozás

65 éves lett Donatella Versace, akinek a ruhája miatt született meg a Google képkeresője

65 éves lett Donatella Versace, akinek a ruhája miatt született meg a Google képkeresője

Bátyjával, Gianni Versaceval együtt építették fel a világ egyik legnagyobb divatházát. Miután testvérét 1997-ben megölték, Donatella Versace egyedül folytatta a munkát és a tervezést is. Ma már ő a művészeti vezetője a divatháznak, egyben pedig vezérigazgatója a cégnek. 65 éves lett a divatvilág egyik legbefolyásosabb nője.

Donatella Versace 1955. május 2-án született Olaszország egyik legdélebbib részén, Reggio di Calabriában. Anyja varrónőként dolgozott, vagyis egyáltalán nem véletlenül lett bátyjából és később Donatella Versaceből is divattervező. Négy gyerek közül ő volt a legkisebb, idősebb nővére, Tina tizenkét éves korában tetanuszfertőzés miatt meghalt.

Gianni Versace és Donatella Versace a hetvenes években. Fotó: Toni Thorimbert/Sygma/Sygma via Getty Images

 

Az American Crime Story Versace-gyilkosságról szóló évadából is kiderült, hogy Donatella és Gianni Versace különösen közel álltak egymáshoz, és bár tíz év volt közöttük, még fiatalabb korukban is együtt jártak bulizni, az ilyen alkalmakkor pedig már Gianni Versace öltöztette húgát. Sőt, azt is ő tanácsolta neki, hogy fesse szőkére haját, mint kedvenc énekesnője, Patty Pravo. Donatella ekkor 11 éves volt.

Gianni Versace és Donnatella Versace 1994-ben. Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images

 

Miközben bátyja tervezőként próbált befutni Milánóban, addig Donatella Versace Firenzében járt egyetemre, ahol nyelveket tanult és tanárnak készült. Viszont egyre többet segített bátyjának a tervezésben, leginkább tanácsokkal és azzal, hogy kritizálta. Donatella már ekkor egyfajta múzsája lett bátyjának, aki a ’80-as években egy parfümöt is piacra dobott Blonde (magyarul szőke) névvel, amit húga ihletett.

Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

 

De nemcsak parfümöt kapott bátyjától, hanem egy saját márkát is, az 1989-ben alapított Versust. A Versace kvázi almárkáját a fiatalabb közönségnek szánták, és a mai napig működik, nemrég Zayn Malik volt az egyik arca.

2016-ban. Fotó: Darren Gerrish/Darren Gerrish/WireImage

 

A ’90-es évek közepén derült ki, hogy Gianni Versace rákbeteg. Donatella gyakorlatilag átvette át az üzletet, mert bár a tervező és a márka névadója továbbra is bátyja volt, kórházi kezelései miatt nem tudta ellátni a munkát. Így valójában már Gianni Versace 1997-es halála előtt is Donatella volt a Versace-ház feje.

Gianni és Donatella Versace 1996-ban. Fotó: Catherine McGann/Getty Images

 

Bár az 1997-es gyilkosság után Donatella vezette a divatházat, a cég 50%-át végrendeletében Gianni Versace az unokahúgára, vagyis Donatella lányára, Allegra Versacéra hagyta. Donatella fia, Daniel a meggyilkolt tervező műgyűjteményét örökölte meg, ami a Guardian szerint úgy 50 millió dollárt, vagyis mai árfolyamon 15 milliárd forintot érhet. Allegra Versace jelenleg is a Versace-háznál dolgozik vezető pozícióban. Donatellának két gyereke született, mindkettő a korábban modellkedő Paul Becktől.

Donatella Versace és Paul Beck 1989-ben. Fotó: PL Gould/IMAGES/Getty Images

 

Nyilván már bátyja halála előtt is ismert volt, de Donatella Versace akkor szerzett saját jogon is igazán nagy nevet, amikor 2000-ben a 42. Grammy-gálán Jennifer Lopez az általa tervezett zöld ruhában jelent meg. Senkit nem érdekelt aznap este, hogy ki nyert és mi történt, mindenki csak a zöld ruhával foglalkozott, annyira, hogy a Google gyakorlatilag emiatt hozta létre a képkereső funkcióját, annyian próbálták meg a Google-ben megtalálni a ruhát. Egyébként a zöld ruhát még Jennifer Lopez előtt nem sokkal viselte egy másik híresség, Geri Halliwell is, de az valamiért nem vonzott tömegeket.

A popkultúra egyik legsimertebb ruhája. Fotó: Scott Gries/ImageDirect

 

De nem csak Jennifer Lopezzel ért el sikereket. Donatella Versace rengeteget dolgozott együtt Lady Gagával, az énekesnő volt például az első, akinek megengedték, hogy régi, féltve őrzött Versace-ruhákat vegyen fel egy videóklipje forgatására. Lady Gaga Versace-ruhákat viselt akkori turnéján is, majd szerepelt egy Versace-reklámban, 2013-as albumán pedig egy dalt is írt Donatelláról, amiben azt énekli,

I’m blonde. I’m skinny. I’m rich and I’m a little bit of a bitch,

ami magyarul valahogy úgy szól, hogy „szőke vagyok, vékony és gazdag, meg egy kicsit picsa is”.

Donatella Versace és Lady Gaga 2012-ben. Fotó: Stefania D’Alessandro/WireImage

 

2017-ben bátyja halálának emlékére készített egy kollekciót, amit Gianni Versace öt kedvenc szupermodelljén mutatott be.

Carla Bruni, Claudia Schiffer, Donatella Versace, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Helena Christensen. Fotó: Venturelli/WireImage

 

Bár Penélope Cruz az engedélyét kérte és meg is kapta, hogy eljátszhassa őt a már említett sorozatban, ami a Versace-gyilkosságról szól, a Versace család közleményben tájékoztatott mindenkit arról, hogy semmilyen szinten nem vettek részt a sorozat munkálataiban, nem segítették a készítőket, és arra kértek mindenkit, tekintsenek úgy a sorozatra, mint egy fikciós történetre.

2020 februárjában a Vanity fair Oscar-partiján. Fotó: Rich Fury/VF20/Getty Images for Vanity Fair

 

Kiemelt kép: Gareth Cattermole/BFC/Getty Images

Olvasói sztorik