Szórakozás koronavírus

Koronavírus: dél-koreai szeszgyárak ital helyett fertőtlenítésre használják alkoholkészletüket

A járvány miatt kezd hiánycikké válni az etanol az ázsiai országban. A szeszfőzdék ezért akcióba léptek.

Beszálltak a koronavírus elleni küzdelembe a szeszfőzdék Dél-Koreában – jelentette a Reuters. A brit hírügynökség beszámolója szerint legalább két cég is jelezte, felajánlják alkoholkészletüket a járvány elleni harchoz, hogy italkészítés helyett fertőtlenítésre használhassák fel azokat.

A Daeson Distilling nevű cég egyik vezetője a Reutersnek elmondta, hogy 32 tonna etanolt ajánlottak fel a hatóságoknak az ország déli részén található Busan városban, hogy ott épületek és közterek fertőtlenítésére használhassák fel.

Egyre nő az etanol iránti kereslet, de a készletek végesek, ezért úgy döntöttünk, hogy átadjuk, amink van. Egészen addig adományozunk, amíg a járvány nem stabilizálódik

– mondta el a Reuters a cégvezető, aki közölte, hogy készek újabb 50 tonna alkoholt átadni, ha szükség lesz rá.

A szeszes italokhoz készülő etanol ugyanúgy megöli a vírust, mint a fertőtlenítőkhöz készülő etanol, a különbség csak annyi, hogy a szeszgyáraknak külön adót kell fizetniük a legyártott alkohol után – mondta el a Reutersnek Lee Duckwan, a szöuli Sogang egyetem vegyészprofesszora.

A Daesong bejelentése után egy másik szeszfőzde, a Hallasan Soju is közölte, hogy öt tonna etanolt bocsájtanak a hatóságok rendelkezésére.

Dél-Koreában rendkívül gyorsan terjed a koronavírus. Az ázsiai országban 5329-en betegedtek meg a Covid-19-vírus miatt az első eset megjelenése, január 20. óta, 65,6 százalékuk tömeges fertőzés eredményeként – közölte a dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerdán. A halottak száma legalább 32.

A megbetegedések 66 százaléka tömeges fertőzésekre vezethető vissza, amelyek középpontjában a tegui Sincshondzsi keresztény egyház áll. A szöuli hatóságok nyomozást indítottak az ehygáz 12 vezetője, köztük az alapító Li Man Hi ellen, egyebek mellett emberölés gyanújával. Azzal vádolják az egyház vezetőit, hogy egyes híveik adatait eltitkolták a hatóságok elől, amikor azok próbálták felkutatni ez esetleges fertőzötteket annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Koronavírus: a 31. betegnél lett gyanús, hogy egy szekta áll a járvány hátterében
A Sincshondzsi keresztény egyház alapítója halhatatlan Messiásnak tartja magát. A hívők betegség esetén sem maradhatnak távol az istentiszteletektől, ez vezetett odáig, hogy tömegek betegedtek meg koronavírussal Dél-Koreában.

 

 

Üres sojús (Dél-Korea nemzeti itala) üvegek egy dél-koreai boltban. Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik