Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: a 31. betegnél lett gyanús, hogy egy szekta áll a járvány hátterében

A Sincshondzsi keresztény egyház alapítója halhatatlan Messiásnak tartja magát. A hívők betegség esetén sem maradhatnak távol az istentiszteletektől, ez vezetett odáig, hogy tömegek betegedtek meg koronavírussal Dél-Koreában.

A titokzatosan működő dél-koreai Sincshondzsi keresztény egyház istentiszteleteire kizárólag belépőkártyával lehet bejutni, a hívőket egymáshoz nagyon közel a földre ültetik, a szertartásokon tilos szemüveget, ékszereket és arcmaszkot viselni. Akkor is menniük kell a templomba, ha betegek, mert az nem elfogadható kifogás a távolmaradásért. A misék után csoportokban tanulmányozzák a Bibliát, vagy közösen vonulnak az utcára, hogy megtérítsenek másokat.

Dél-Koreában kevesebb mint két hét alatt több mint négyezer koronavírus-fertőzést észleltek, ezek 60 százaléka közvetlenül kapcsolatba hozható a szektával. Miután az első hívő megbetegedett, mindenkinek megparancsolták, hogy hazudjon a hitéről.

Mostanáig több mint 1250 hívőnél jelentkeztek a fertőzés tünetei, miközben egész Dél-Koreában látványosan nő az új betegek száma. A kormány válaszul ápolási otthonok ezreit záratta be és betiltott minden szabadtéri politikai rendezvényt is, melyek a hétköznapi élet részét képezik a főváros Szöulban.

Szombatig a Sincshondzsi keresztény egyház több mint 700 tagját nem sikerült még elérniük a hatóságoknak, pedig a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében létfontosságú lenne a megvizsgálásuk.

A Messiás szektája

Sincshondzsi keresztény egyházat 1984. március 14-én alapította meg Li Man Hi, aki azóta markáns személyi kultuszt épített ki magának.

Bár a férfi múltjáról meglehetősen keveset tudni, az egyház hivatalos honlapja szerint 1931. szeptember 15-én született Dél-Korea déli részén, a hívek gyakran közösen látogatnak el szülővárosába. Lee nagyon vallásos volt már gyerekkorában is, a nagyapjával rendszeresen imádkozott, de sohasem járt templomba.

A weboldal szerint a Bilibában Lit emlegetik úgy, mint Jézus Krisztus második eljövetele. Dél-Koreában 2007-ben váltak ismertté, amikor egy országos lefedettségű tévétársaság dokumentumfilmet készített róluk. Ebben az alapítóról azt állították, hogy halhatatlan, ő a Messiás, és a híveket is örök élettel hitegeti.

Az egyháznak ma megközelítőleg 245 ezer tagja van, közülük 31 ezer külföldön él. Többek között jelen vannak az Egyesült Államokban és Kínában is.

A Sincshondzsi sokak szerint inkább egy szekta, mintsem egy egyház. Bár a működésük rendkívül titokzatos, azt biztosan lehet tudni, hogy az új tagok eleinte azt sem tudják, hová kerülnek. A hittérők csak azután árulnak el nekik konkrétumokat, amikor már úgy érzik, hogy teljesen megbíznak bennünk.

Rendszeresen toborzási versenyeket tartanak, és büntetést szabnak ki azokra, akik nem tudják teljesíteni a kvótájukat. A tagoknak tilos elmondania a családtagjuknak, hogy felvették a vallást, és az internetet sem használhatják. Sokan épp emiatt még most is bujkálnak, hogy ne derüljön ki róluk semmi.

A 31. beteg

Az egyházat egészen február 18-ig nem hozták összefüggésbe a koronavírussal, amikor is megjelent a 31. fertőzött az országban. A 61 éves dél-koreai nő nem járt külföldre és nem is létesített kapcsolatot egyetlen fertőzöttel sem.

Az ezt követő napokban váratlanul rohamosan elkezdett nőni a betegek száma, 31-ről 156-ra emelkedett február 20-ra, és már halálos áldozatot is szedett az országban a vírus.

A dél-koreai hatóságok visszakövették a 31. beteg minden mozzanatát, és megtalálták a közös pontot közte és az új páciensek között. A 61 éves nő ugyanis nem sokkal korábban több száz más hívővel részt vett több istentiszteleten a 2,4 milliós lakosságú Tegu városában, 280 kilométerre délre Szöultól. 

Fotó: Seung-il Ryu/NurPhoto

A hívők azzal védekeznek, hogy az egyházat ért támadás alaptalan, mert nem ők tenyésztették ki a vírust, mégis rájuk akarják kenni a járványt. Mint mondják, a társadalomban bekövetkezett rossz dolgokért a történelem során mindig a kisebbségeket okolták, és ez most sincs másként. Úgy érzik, bűnözőként néznek rájuk, teljesen indokolatlanul.

Azok viszont teljesen másként látják a helyzetet, akik kiszabadultak a szektából. Egy, a koreai sajtónak nyilatkozó volt hívő arról beszélt, az egyházban hazudni tanítják a hívőket, csak azért, hogy megvédjék a szervezetet. Szerinte nem lehet vallásnak nevezni valamit, ami hazugságra sarkall. Mint fogalmazott,

mindenkinek átmosták az agyát, hogy kövesse az utasításokat. A hatóságoknak el kell kapnia a vezetőket annak érdekében, hogy a hívőknek ne kelljen tovább bujkálnia, és mindannyian áteshessenek a teszten, mielőtt minden rosszabbra fordul.

Nyomozás és bocsánatkérés

Kim Gang-lip dél-koreai egészségügyi miniszter még múlt csütörtökön jelentette be, hogy sikerült megszerezniük 212 ezer hívő elérhetőségét, és biológiai mintát vesznek attól az 1300 hívőtől, akiknél jelentkeztek a koronavírus tünetei. Az egyház betiltását követelő petíciót mostanra több mint 1.2 millió ember írta alá.

Li végül hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy az irányítása alatt álló szervezet felelős volt az új koronavírus-járvány dél-koreai elterjedésében.

Szeretnék őszintén bocsánatot kérni az emberektől egyházam nevében. Nem volt szándékos, de sajnos sok ember megfertőződött

– nyilatkozott.

A szöuli hatóságok közben nyomozást indítottak a Sincshondzsi egyház 12 vezetője, köztük az alapító Li Man Hi ellen, egyebek mellett emberölés gyanújával. Azzal vádolják az egyház vezetőit, hogy egyes híveik adatait eltitkolták a hatóságok elől, amikor azok próbálták felkutatni ez esetleges fertőzötteket annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Kiemelt kép: Chung Sung-Jun/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik