Szórakozás

Megxit: Van egy különös rész Erzsébet királynő közleményében

Nagyon személyes ügy ez a királynőnek.

A Megxit utóhatásait éljük még mindig, nemrég például kiderült, hogy Harry herceg keze lehet abban, hogy Meghan hercegné a Disney-nél vállalhat munkát. Miután Erzsébet királynő beleegyezett a sussexi pár függetlenedésébe, közleményt is kiadtak az ügyben, az alábbi szöveggel:

A családom és én támogatjuk Harry és Meghan vágyát, hogy fiatal családként új életet kezdjenek. Bár jobban örültünk volna, ha maradnak teljes körű, aktív szenior tagjai a királyi családnak, tiszteletben tartjuk és megértjük, hogy szeretnének függetlenebb életet élni családként úgy, hogy továbbra is értékes tagjai maradnak a családunknak. Így hát megállapodtak, lesz egy átmeneti időszak, amikor a sussexiek időt töltenek Kanadában és az Egyesült Királyságban is.

A nyilatkozatot némileg szétcincálták a szakértők, több furcsaságra felfigyeltek:

  • Erzsébet királynő csak Harryként és Meghanként hivatkozott a párra, holott korábbi nyilatkozatokban Sussex hercege és hercegnéjeként beszélt róluk,
  • sussexieknek nevezte őket, hercegi rangjukat nem említette.

Ami azért is furcsa, mert elemző cikkünkben azt is említettük, hogy Diana hercegnétől is elvették a királyi fenség titulust, és a Királynő most sem használta a kifejezést egyikükre sem. Robert Lacey király történész nem emlékszik, hogy valaha is olvasott volna ennyire személyes nyilatkozatot a királyi család környékéről:

Nem tudom, ilyen nyilatkozat mikor volt legutóbb, ahol a királynő ennyire nyíltan beszélt. Mármint, olyan szavakat használt, hogy »családom«, »én«. Ez pontosan mutatja, mennyire fontos ez az ügy.

Hogyan jutott idáig Meghan és Harry?
Mi vezetett odáig, hogy a hercegi pár lemond a rangjáról, kivonva magát az ezzel járó kötelezettségek alól? Mi vár rájuk ezután? Kik döntöttek korábban szintén úgy, hogy elég volt a királyi családból?

Kiemelt kép: Tolga Akmen – WPA Pool/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik