Szórakozás

50 évesen, mozgássérültként hol találok párt?

A párkeresés akkor könnyű, ha önbizalommal és magabiztossággal állunk hozzá. Sokaknak pont ez nem megy, és ettől válik nehézkessé a személyes ismerkedés. Olvasónknak segítünk abban, merre induljon el a társkeresés káoszában, és ha neked is van a párkapcsolatoddal kérdésed, ha elakadtál, ha szakítás, megcsalás után nehezen állsz talpra, várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre ahol szakértő segít neked.

Ötvenéves férfi vagyok és enyhén mozgássérültként élem az életem. Nem találtam még párt magamnak, sőt, egyáltalán nem volt még komoly barátnőm. Mit javasol, hol ismerkedhetnék és hogyan?

Az olvasói levél Lőrinc (ál)nevű olvasónktól érkezett, és bár sokan erre a levélre azt válaszolnák csípőből, hogy a Tinderen, ettől a választól azonban mindenkit óvnék.

Hol lehet ismerkedni?

Bármilyen életkorban nehéz társat találni, bárkinek. A társkeresést rengeteg tényező befolyásolja: a neveltetésünk, az, hogy mit kaptunk a családban gyerekként, a társadalmi helyzetünk, az, hogy hol élünk, hol nőttünk fel és az is, milyen élményekkel gazdagodtunk életünk legelső szerelmében. Ezek mind hatással vannak a választásunkra, mégpedig úgy, hogy ezek miatt válik fontossá vagy kevésbé fontossá a külső, a humor, az érzelmi biztonság fogalma vagy éppen az, hogy milyen formában vagyunk képesek szeretetet adni és fogadni.

Ismerkedni bárhol lehet, viszont a legpraktikusabb, ha a munkahelyen próbálkozunk, lehetőleg úgy, hogy ne közvetlen kolléga legyen, lehet egy hatalmas irodaházban is az iroda, ahol több iroda is van, rengeteg egyedülálló nővel és férfivel. Velük a kávézóban, az étteremben is lehet ismerkedni, de vannak irodák, ahol akár konditerem vagy közös programok is vannak, ezeket sem szabad kihagyni, ha valaki párt keres. A vakrandi se rossz, bár ezt általában ismerősök, szülők szervezik a saját ízlésük szerint, ettől függetlenül még kisülhet belőle valami. A hobbi az életnek az a területe, ahol mindenképpen javasolt ismerkedni, bármi is legyen az, máris garantált a közös érdeklődési terület, lesz miről beszélgetni, vitázni. Ilyen lehet a motorosklub, autósklub, a szervezett utazások, iskolák (nyelviskola, kézműves iskola, tanfolyamok), sportolás, jógázás, spirituális tanfolyamok, mozgássérülteknek klubok.

Ismerkedhetünk még a barátokon keresztül, esküvőkön nyáron, vagy a téli időszakban a házibulikon: aki egyedülálló egyetlen egy partit se hagyjon ki, a céges karácsonyi bulikon rendszeresen felbukkannak volt kollégák is, nekik is lehet olyan testvérük, unokatestvérük, legjobb barátnőjük aki később szimpatikus lehet. A tömegközlekedés is alkalmas az ismerkedésre, bár ma már mindenki a telefonját nyomkodja, de néha még ma is lehet szemezni, félmosollyal jutalmazni az érdeklődőt. Koncertek, kiállítások mind-mind alkalmat nyújthatnak az ismerkedésre. Az internetes lehetőségeket szándékosan kihagytam, mivel társat csak kitartással és türelemmel lehet a neten találni, és sokkal több kudarcélményt tartogat, mint a személyes ismerkedés.

Az ismerkedésnek nem a helyszín vagy az emberek a gátjai, hanem általában mi magunk és az önbizalomhiányunk. Az önbizalmat azonban az is építi, ha oda merünk lépni valakihez és pár mondatot váltunk vele, ezzel rutint és magabiztosságot is szerzünk az ismerkedésben.

Olvasónknak csak azt lehet javasolni, hogy minél több nővel ismerkedjen meg, senkit ne vegyen komolyan, de ő maga mindent adjon komolyan. Ha még nem volt komolyabb kapcsolata, akkor kihagyhatatlan, hogy minél több nővel legyen együtt, akár a szexig is bátran jusson el, szerezzen minél több tapasztalatot. Az első lépéseket nehéz megtenni, de ha az elvárásait nem veszi figyelembe és csak azt nézi, kivel érzi jól magát egy beszélgetésben, máris nyert ügye lehet. A sok-sok tapasztalat (jó és rossz egyaránt) segíteni fog abban, hogy kirajzolódjon, milyen személyiségű nővel érezné jól magát hosszú távon. Érdemes minél hamarabb belevágni az ismerkedésbe és elébe menni az ügynek, szervezzen saját házibulit, hívjon meg minél több ismerőst, havert és kérje meg, hogy hozzanak nőket is, rokonok, munkatársak bárki mehet. Az alkohollal pedig ilyenkor csínján bánjon olvasónk, két pohár bor segíti az ismerkedést és a magabiztosságon is javít, de több pohár gátolhatja az ismerkedést.

 

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik